Arī tēviem jāveido ieradums piedalīties bērna dzīvē

Iesaisties rotaļīgās darbībās ar zīdaini un jaunākā pirmsskolas vecuma bērnu, cik bieži vien iespējams.

Fiziska rotaļāšanās uzlabo bērna motorikas attīstību un māca emocionālo paškontroli.

Rotaļīga, kontrolēta cīkstēšanās spēles laikā ar vecākā pirmsskolas vai sākumskolas vecuma bērnu ir veids, kā tētis var palīdzēt viņam iemācīties tikt galā ar savu spēku un kontrolēt savu agresivitāti. Atslēga ir tajā, ka tētis ļauj bērnam rāpties sev virsū, pārspēt sevi, būt uzvarētam, ik pa laikam maigi un saudzīgi liekot manīt, kad bērna rotaļāšanās kļūst par skarbu.

Turpini fiziskas rotaļas un spēles arī tad, kad bērns kļūst vecāks. Ar pasīvām kopīgām aktivitātēm, piemēram, TV skatīšanos vai datorspēļu spēlēšanu, nepietiek. Uzspēlēt bumbu, kopīgi uzrīkot futbola vai basketbola maču, izbraukt kopā ar velosipēdu, iet pārgājienos ir brīnišķīgas aktivitātes, kas uztur tēva-bērna saikni, uzlabo fizisko un emocionālo pašsajūtu.

Piedalies bērna vaļaspriekos. Kopīga modelīšu konstruēšana, zīmēšana, spēļu kāršu vai galda spēļu spēlēšana māca pacietību un paškontroli. Kā bērnam, tā tētim.

Iesaisties kopīgās ikdienas darbu aktivitātēs. Kopā uzklāt un novākt vakariņu galdu, mazgāt un slaucīt traukus pēc ģimenes maltītes, uzkopt istabas, grābt lapas pagalmā vai laistīt zālienu, tīrīt sniegu uz piebraucamā ceļa… Šādas kopīgas tēva un bērna aktivitātes attīsta atbildības sajūtu, sniedz apziņu, ka esi nozīmīgs un noderīgs. Tas arī ir lielisks tēva kā uzvedības modeļa paraugs.

Lasi bērnam grāmatas. Tā var būt lasīšanas piecminūte pirms gulētiešanas, tāpat vari paņemt grāmatu līdzi, kad dodaties, piemēram, pie ārsta, un kopīgi lasīt to uzgaidāmajā telpā. Pēc iespējas palīdzi bērnam ar mājasdarbu pildīšanu vai vismaz painteresējies par tiem. Tas, tāpat kā došanās uz skolu, lai satiktu sava bērna skolotājus, ļauj bērnam apzināties, ka tētim rūp viņa izglītība un zināšanas.

Ir daudz lietu, ko tēvs diendienā var darīt kopā ar savu atvasi. Vēl vairāk ir to, ko šāda cieņpilna, iejūtīga, draudzīga un gādīga attieksme sniedz bērna attīstībai un emocionālajai pašsajūtai.

Kā arī vienmēr jāpatur prātā, ka darbi runā skaļāk par vārdiem.

Nodibinājums „Centrs Dardedze” sniedz atbalstu bērniem, kuri cietuši no seksuālas, fiziskas, emocionālas vardarbības vai novārtā pamešanas, kā arī veic bērnu, vecāku, skolotāju un citu speciālistu apmācības par bērnu attīstības un drošības jautājumiem.

Leave a Comment