Aizsardzības nozares vadība tiksies ar NATO spēku virspavēlnieku Eiropā

Šodien, 5. aprīlī, vizītē Latvijā ierodas ASV Eiropas spēku virspavēlnieks, NATO spēku virspavēlnieks Eiropā ģenerālis Kērtiss Skaparoti (Curtis M. Scaparrotti).

Vizītes laikā ģenerālis K. Skaparoti tiksies ar aizsardzības ministru Raimondu Bergmani, Aizsardzības ministrijas valsts sekretāru Jāni Garisonu un Nacionālo bruņoto spēku komandieri ģenerālleitnantu Leonīdu Kalniņu, lai pārrunātu reģionālās drošības situāciju, NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā aktualitātes un turpmāko attīstību, kā arī ar jūlijā gaidāmo NATO samitu saistītos jautājumu.

Tāpat ģenerālis K. Skaparoti apmeklēs Ādažu bāzi, kur tiksies ar Latvijā izvietotās NATO daudznacionālās kaujas grupas karavīriem un iepazīsies ar Ādažu bāzes infrastruktūru.

Vizītes ietvaros ģenerālis K. Skaparoti tiksies arī ar ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču.

Ģenerālis K. Skaparoti ASV Eiropas spēku virspavēlnieka amatā stājās 2016. gada maijā. Vienlaikus viņš ir arī NATO spēku virspavēlnieks Eiropā.

Jau ziņots, ka NATO samitā Varšavā 2016. gadā tika pieņemts lēmums par daudznacionālo bataljona līmeņa kaujas grupu izvietošanu Baltijas valstīs un Polijā, lai veicinātu NATO īstenoto atturēšanu un stiprinātu alianses aizsardzību.

2017. gada 19. jūnijā Ādažu bāzē notika svinīgā NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas sagaidīšanas ceremonija. NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupu Latvijā veido vairāk nekā 1000 karavīru no Albānijas, Itālijas, Kanādas, Polijas, Slovēnijas un Spānijas.

Savukārt ASV klātbūtni Latvijā šobrīd nodrošina ASV 1. gaisa kavalērijas brigādes 227. aviācijas pulka 3. bataljona karavīri, kuri operācijas “Atlantic Resolve” ietvaros Latvijā ieradās 2017. gada novembrī. Kopš 2014. gada ASV bruņotie spēki rotācijas kārtībā uzturas Baltijas valstīs, tādējādi apliecinot ASV nepārtraukto ieguldījumu NATO dalībvalstu kolektīvajā drošībā un veicinot mieru un stabilitāti Baltijas valstīs un Polijā.

Leave a Comment