Aizkuņģa dziedzeris: ko ēst un lietot uzturā kad ir problēmas ar to

Aizkuņģa dziedzeris

Vairāk olbaltuma

Aizkuņģa dziedzera slimības gadījumā uzturā noteikti jābūt olbaltumus saturošiem produktiem, un tie jāēd iespējami vairāk. Tas savukārt dod iespēju diezgan plaši dažādot ēdienkarti, iekļaujot tajā skābpiena produktus, gaļu, zivis. Bet kas attiecas uz olām, tad 2–3 nedēļā var droši atļauties, taču labāk izmantot tikai olas baltumu. Tas ļaus papildināt proteīnu deficītu.

Atsevišķi jāizdala pākšaugi, kas ir galvenais augu valsts olbaltumvielu avots. Ēdienkartē vismaz divas reizes nedēļā jāiekļauj zaļie zirnīši, kukurūza, pupiņas un pupas. Taču ir viens būtisks nosacījums. Ja jūtamas sāpes, no pākšaugu ēdieniem labāk atturēties – līdz laikam, kad slimība pierims.

 

Aizkuņģa dziedzeris: Mazāk ogļhidrātu

Vēl viens svarīgs nosacījums ir – samazināt uzturā ogļhidrātus saturošos produktus. Tie paaugstina kuņģa sulas skābes līmeni un provocē pankreatīta attīstību. Tāpēc uz laiku jāatsakās no cukura, maizes un citiem no kviešu miltiem ražotiem izstrādājumiem.

Tēju labāk saldināt ar dabisko cukura aizvietotāju stēviju, bet dažādus ievārījumus drīkst apēst ne vairāk kā vienu ēdamkaroti dienā. Tas pats attiecas uz medu. Bet tādi našķi kā smalkmaizītes, kūciņas, tortes un citi konditorejas izstrādājumi vienkārši jāaizmirst. Kad radušās problēmas ar aizkuņģa dziedzeri, visi šie gardumi ir pats kaitīgākais ēdiens.

 

Drīkst, bet piesardzīgi

Pirms vairākiem gadiem cilvēkiem ar neveselu aizkuņģa dziedzeri bija aizliegti arī augļi un dārzeņi. Tagad, gluži pretēji, gastroenterologi iesaka uzņemt šķiedrvielas, tas nozīmē, ka augļus un dārzeņus ne tikai drīkst, bet arī vajag iekļaut ar pankreatītu sirgstošo ēdienkartē.

Pats galvenais – ievērot zelta vidusceļu, proti, augļi nedrīkst būt pārāk saldi vai pārāk skābi. Gan viens, gan otrs stimulē sālsskābes veidošanos, kas var izraisīt slimības saasinājumu.

Pilnīgi droši var ēst banānus, saldos ķiršus, persikus, aprikozes, kivi, mandarīnus un apelsīnus (ja tie nav skābi). Toties no skābajiem āboliem, greipfrūtiem, saldajām vīnogām, melonēm un cukurotajiem arbūziem labāk atturēties.

Nedaudz ierobežots ir arī atļauto dārzeņu saraksts. Rutki, rāceņi, galviņkāposti un gurķi kairina kuņģa gļotādu, tāpēc pankreatīta gadījumā no šīm dārza veltēm jāatsakās. Bet aizkuņģa dziedzera patoloģijas gadījumā šie dārzeņi ir kategoriski aizliegti.

Lasi arī: Produkts, kas lieliski palīdz uzturēt vairogdziedzeri labā darba kārtībā

Bez minētajiem dārzeņiem jāpārvērtē arī attieksme pret kartupeļiem. To lietošanu uzturā nāksies krietni ierobežot – dienā drīkst apēst ne vairāk kā vienu vidēja lieluma kartupeli. Turklāt to labāk cept ar visu mizu nekā vārīt, jo vārot veidojas maksimāls daudzums cietes, kas ļoti spēcīgi ietekmē aizkuņģa dziedzera darbību. Lai aizkuņģa dziedzerim nepalielinātos slodze, nav vēlams kartupeļus likt zupās.

 

Aizkuņģa dziedzeris: Derīgi padomi

* Ja radušās problēmas ar aizkuņģa dziedzeri, speciālisti iesaka pavasarī un rudenī 10 dienas lietot svaigi spiestu kartupeļu sulu – pa 1 ēdamkarotei 2–3 reizes dienā 1,5 stundas pirms ēšanas. Šāds pavisam vienkāršs ārstniecisks kurss pazeminās kuņģa sulas agresivitāti un mazinās pankreatīta attīstības risku.

Līdzīgs efekts piemīt arī burkānu sulai, kuru lieto pēc tādas pašas shēmas.

* Lielisks dziedniecisks līdzeklis ir medus. Glāzē silta ūdens izšķīdina 1 ēdamkaroti medus un izdzer 1,5–2 stundas pirms ēšanas. Kurss – 2 mēneši. Medus dzēriens dod labus rezultātus un noņem visus nepatīkamos simptomus.

 

Arī noderīgi: Aizkuņģa dziedzeris: efektīva ārstēšana pēc tautas metodēm. Tas, ko jums neizstāstīs neviens ārsts! SPIED ŠEIT, lai lasītu! 

 

Vēl viens noderīgs raksts: Aizkuņģa dziedzeris: Tautas recepte un līdzeklis labākai tā darbībai

Avots: vrutmilife.com

Leave a Comment