Aicina iestādīt savu Laimes koku

Sakarā ar Latvijas Vispasaules Talkas dienu šā gada 15. septembrī, ikviens iedzīvotājs tiek aicināts savā īpašumā – dārzā, pagalmā, mežā vai pļavā – iesēt vai iestādīt savu Laimes koku.

Latvijas Pašvaldību savienība un Lielās Talkas organizatori aicina atbalstīt ideju par Laimes koka stādīšanu. Ideja ir aicināt ikvienu Latvijas iedzīvotāju, ikvienu ģimeni, ikvienu pašvaldību kā kopumu sēt, dēstīt, stādīt savu Laimes koku un laika gaitā augt tam līdzi, vērojot, kā tas no sēklas vai stādiņa izaug līdz lielam kokam.

Tādejādi simboliski aicinot stādīt Latvijas nākotni, nodot savas labās domas un vēlējumus nākamajām paaudzēm, kas piedzīvos Latvijas divsimtgadi. Tā šovasar būs īpaša dāvana Latvijai tās simtgadē.

Laimes koks simbolizē prieku, labvēlīgus apstākļus, visu to, kas padara jūs labklājīgus un laimīgus, bet jūsu dzīvi – harmonisku.

Lielās Talkas organizatori izstrādājuši īpašu karti http://talkas.lv/laimes-koki/ , kurā var atzīmēt vietu, kur koks ir iestādīts un aicina pievienot arī fotogrāfijas no īpašā notikuma. Pievienot var arī vēlējumu Latvijai nākamajos 100 gados!

Latvijas Pašvaldību savienība izsaka pateicību visām Latvijas pašvaldībām, Lielās Talkas pašvaldību koordinatoriem un ikvienam Latvijas iedzīvotājam, kas piedalījās talkā 10 gadu garumā un ar savu ieguldījumu palīdzēja mūsu Latvijai tapt skaistākai, zaļākai, sakoptākai un veselākai. Latvijas Pašvaldību savienība atzinīgi novērtē Lielās Talkas ieguldījumu un devumu mūsu valstij un aicina neapstāties pie sasniegtā, bet turpināt šo tradīciju arī turpmāk un skatīties nākotnē, Latvijas divsimtgades virzienā.

Latvijas Pašvaldību savienība aicina visas pašvaldības atbalstīt Lielo Talku un tajā iesaistīties arī turpmāk, kā arī atbalstīt vispasaules talku, kas notiks šī gada 15.septembrī 134 pasaules valstīs.

P/i “Komunālā pārvalde” gan atgādina, ka koku stādīšanu var veikt tikai sava zemes gabala robežās, ievērojot pazemes inženierkomunikāciju aizsargjoslu attālumus, kā arī ievērtējot attālumu līdz esošajām ēkām, attālumu no tām izvēloties vismaz pieauguša koka vainaga platuma attālumā, kā arī attālumu no kaimiņu teritorijām, un to, vai koka ziemeļu pusē radītais noēnojums vēlāk nebūs traucējošs. Mazākos dārzos aicinām izvēlēties mazāka auguma kociņus, kas izaug līdz 12m augstumam (pīlādži, ievas, ābeles, dekoratīvas plūmes, dažādas zemāku šķirņu kļavu, bērzu, priežu un skujeņu šķirnes), lielākos dārzos var izvēlēties arī kokus, kas sasniedz ap 25-30m augstumu, veidojot no ap 6 līdz 15m plašus vainagus (liepas, ozoli, oši, kļavas, zirgkastaņas, robīnijas, dižskābarži, priedes, egles, lapegles). Papildus jāņem vērā apstāklis, ka ilgmūžīgāki gan būs pārsvarā lielie koki – priedes, ozoli, lapegles, dižskābarži, liepas, egles, oši.

Leave a Comment