Āboli – nepamatoti aizmirsta veselības lādīte

Āboli var palīdzēt samazināt lieko svaru

Kā āboli veicina svara samazināšanu? ELVI uztura speciāliste izceļ trīs virzienus. Pirmkārt, āboliem ir neliela enerģētiskā vērtība un zems glikēmiskais indekss, kas jau spēlē nopietnu lomu svara samazināšanā. Otrkārt, tajos ir šķiedrvielas, kas ne tikai uzlabo gremošanu, bet arī dod sāta sajūtu. Un, treškārt, ābolos esošās vielas palīdz vairot zarnu labo mikrofloru. Daži pētījumi ar dzīvniekiem liecina par liekā svara samazināšanu, uzlabojot baktēriju vidi zarnu traktā. Kamēr gaidām to pētījumu rezultātus, kuros ir iesaistīti cilvēki, pašlaik droši varam teikt, ka viens vai pāris ābolu dienā nāks tikai par labu.

Āboli samazina vairāku slimību risku

Vairākos epidemioloģiskajos pētījumos ābolu patēriņu saista ar samazinātu hronisku slimību – sirds un asinsvadu slimību, vēža, astmas, otrā tipa cukura diabēta – attīstības risku. „Galveno lomu zinātnieki piešķir tieši ābolos esošajiem antioksidantiem un citām bioaktīvām vielām, kas palīdz uzturēt labu veselību,” atklāj uztura speciāliste Jevgēnija Jansone.

Cept, ēst svaigus ar mizu vai izspiest sulu?

„Jāatceras, ka pats vērtīgākais, kas ir ābolā, koncentrējas mizā. Tomēr mēs zinām, ka arī lielākā daļa pesticīdu uzkrājas tieši turpat. Taču tas nenozīmē, ka āboli veikalu plauktā nav droši – tie arī būtu jāēd svaigi, ar visu mizu, bet iepriekš labi nomazgājot,” iesaka J. Jansone. Cepts ābols arī ir ļoti vērtīgs – cepšanas laikā tas saglabā visas minerālvielas un šķiedrvielas, arī lielu daļu antioksidantu, turklāt tas ir drošākais veids, kā apēst ābolu, ja svaigs auglis kairina kuņģi.

Jebkādu augļu, arī ābolu, sula ir visneefektīvākais veids, lai saņemtu vērtīgāko, kas tajos ir, jo svarīgas vielas vienmēr slēpjas sausnā. Dzidrinātā ābolu sulā būs minimāls veselīgu sastāvdaļu daudzums. Svaigi spiesta sula, protams, būs veselīga, bet tajā tāpat nebūs šķiedrvielu. Sula var būt labs enerģijas avots sportistiem, kad ir vajadzīga ātra enerģija vai ātra tās rezervju atjaunošana.

Leave a Comment