9 iemesli, kas ādu padara sausāku. Kā tai palīdzēt?


Drēgnais ziemas laiks ir īsts pārbaudījums pat veselai ādai, taču visvairāk no nelabvēlīgiem laikapstākļiem cieš jutīga un sausa āda. Turklāt ne vienmēr paši zinām, kā sausai ādai palīdzēt. Lai rastu vispiemērotāko risinājumu sausas un jutīgas ādas problēmai, jāsāk ar iemeslu izprašanu.

BENU Aptiekas piesaistītā eksperte, P. Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas dermatoveneroloģe Inta Kusiņa skaidro galvenos iemeslus un dalās padomos sausas ādas kopšanai. Tāpat ieteikumus ādas kopšanai sniedz BENU Aptiekas farmaceita asistente Zanda Ozoliņa.

9 iemesli, kas ādu padara sausāku

Dermatoveneroloģe I.Kusiņa skaidro galvenos sausas ādas rašanās iemeslus:

1. Pārāk liels šķidruma zudums.
Tas var būt saistīts gan ar kādu veselības problēmu, gan arī nepietiekamu šķidruma uzņemšanu. Jāatceras dzert bieži un nelielā daudzumā. Tomēr jāņem vērā, ka arī ūdens dzeršana ne vienmēr ir risinājums. Tādos gadījumos iemesls ādas sausumam jāmeklē dziļāk, visticamāk, veselības problēmās.

2. Nelabvēlīgi apstākļi.
Ādas virsējais slānis ir samērā plāns, tāpēc ziemā to viegli spēj sabojāt vējš, sals un sausais gaiss iekštelpās. Šie faktori kopā un arī katrs atsevišķi veicina ādas sausumu. Jo vēsāks laiks, jo lēnāka ir tauku dziedzeru darbība, un, tā kā arī aukstumā āda zaudē mitrumu, tā var kļūt īpaši sausa. Tādai ādai ziemā arī grūtāk reaģēt uz lielām temperatūras svārstībām, piemēram, izejot ārā no telpām, un otrādi. Ja aukstā laikā paredzēta ilgstoša uzturēšanās ārā, noteikti jāvelk cimdi, kā arī rokām un sejai jāuzklāj treknie, mīkstinošie krēmi. Tie izveido kārtiņu, kas pasargā ādu no aukstuma iedarbības. Visvairāk to mīkstina tauki, tāpēc tie vienmēr būs klāt treknajās ziedēs. Savukārt mitrinošie līdzekļi ziemā ir lietojami uz nakti.

Ziemā visvairāk attaisnojas dekoratīvās kosmētikas lietošana ikdienā. Pūderis vai pūderkrēms, uzklāts uz ādas no rīta, pasargās to no straujas atdzišanas, mitruma un brīvo radikāļu tiešas iedarbības, tādējādi samazinot ādas novecošanas veicinošo faktoru iedarbību.

Lai lasītu pārējos punktus, šķiriet nākamo lapu!

Leave a Comment