8 vērtīgākās augu eļļas. Ar ko katra no tām īpaša?

Bez tām neiztiek praktiski neviena namamāte. Kāda dod priekšroku rapšu, saulespuķu vai olīvu eļļai, bet kādai virtuvē ir rinda pudeļu ar dažādām eļļām.

Saulespuķu eļļa ir dzintardzeltenā krāsā, ar piesātinātu garšu. Ēdienu diapazons, kuriem tā tiek izmantota, ir ļoti plašs – no salātiem līdz pat dažādiem gaļas ēdieniem.

Kukurūzas eļļa ir koši dzeltena. Tās aromāts teicami harmonē ar dažādiem no rīsiem gatavotiem ēdieniem un mamaligu (kukurūzas biezputru). Lapu salātu aizdaram tā piešķir īpašu garšas nokrāsu.

Ķirbju eļļa ir tumši zaļa. Tai piemīt riekstu aromāts, un to izmanto aizdara pagatavošanai salātiem.

Vīnogu eļļai ir viegli zaļgana nokrāsa un patīkama neitrāla garša. Izmanto majonēzes gatavošanai, medījumam, tā labi sader ar dārzeņiem un sieru.

Riekstu eļļa ir skaistā tumša dzintara krāsā ar skāņu riekstu garšu un aromātu. Lieto salātiem un dažādām zupām, arī mērču un krēmu gatavošanai, cepumiem.

Rapšu eļļa ir spilgti dzeltena, tai piemīt patīkami svaiga garša un aromāts. Izmanto dažādiem no kartupeļiem gatavotiem ēdieniem, arī salātiem, biezām mērcēm, cepumiem.

Olīveļļai raksturīga zeltaina krāsa, patīkama garša un aromāts, tā ļoti viegli uzsūcas. Izmanto zivju, gaļas un dārzeņu ēdienu gatavošanai.

Sojas eļļa ir ļoti populāra daudzu Āzijas valstu virtuvēs. Tai raksturīgs specifisks viegls rūgtenums un sojas garša. Lieto gaļas un dārzeņu ēdieniem, mērcēm, salātiem.

Avots: VK.com

Leave a Comment