5 mīti par skriešanu: trenera padomi, kā to darīt pareizi

Skriešana – viens no izplatītākajiem sporta veidiem, kas pieejams katram no mums pilnīgi bez maksas. Ar katru gadu palielinās skrējēju skaits, to apstiprina pieaugošais dalībnieku skaits ikgadējos maratonos.

Regulāra skriešana patiešām nostiprina veselību, tomēr, kā stāsta pieredzējušais treneris un zīmola 4F sūtnis Kristaps Ence, daudzi nodarbojas nevis ar organisma stiprināšanu, bet ar kaitniecību. “Skriešana ir populāra tāpēc, ka salīdzinoši ātri un pilnīgi bez maksas augums iegūst labu formu. Mēs varam skriet kad un kur vēlamies, nerēķinoties ar fitnesa klubu maksu un darba laikiem. Tomēr Latvijas iedzīvotāju vidū valda ar skriešanu saistīti mīti, un, lūk, 5 no izplatītākajiem,” komentē K. Ence.

1.mīts: Labāk skriet no rītiem. Skriet vajag tad, kad jums patīk. Ja jautāsiet jebkuram skrējējam, viņš atbildēs, ka skriešana – tas ir meditatīvs pasākums, kad var aizmirst par stresu, problēmām un pārdzīvojumiem. Kāds skrien uzreiz pēc darba, kāds – pēc pamošanās, kas dažkārt ir tuvu pusdienlaikam, bet kādam patīk skriet pirms miega. Organismam ir vienalga, kurā diennakts laikā jūs skrienat, galvenais, lai pirms tam nav krietni ēsts, tādā gadījumā jāpagaida vismaz 2 stundas.

2.mīts: Galvenais – silti saģērbties. Nepareizi. Galvenais – piemēroti apavi, kas jāizvēlas atbilstoši skriešanas virsmai – asfaltam, gruntij, zālei, pludmalei vai meža taciņām – un slodzei, kuru esat paredzējuši, jo noskriet 1 km vai 10 km – tas nav viens un tas pats. “Kas attiecas uz apģērbu – tuntuļoties nav ieteicams, tā jūs sasvīdīsiet un riskēsiet saslimt, tāpēc velciet vieglu apģērbu. Skriešanas apģērbu izvēlieties atbilstoši laika apstākļiem, piemēram, lietū un vējā noderēs atbilstošas vējjakas,” iesaka zīmola 4F vēstnieks. „Nevelciet kokvilnas veļu, tā ātri uzsūc mitrumu, un jums kļūs vēsi. Labāk iegādājieties termoveļu.”

Lai lasītu pārējos mītus, šķiriet nākamo lapu!

Leave a Comment