3 receptes ar košajām un aromātiskajām pīlādžogām

Jau izsenis pīlādži bijuši augstā vērtē. Ogas ir bagātas ar karotīnu, askorbīnskābi, miecvielām, taču īpašu vērtību tām piešķir sastāvā esošais sorbīts, kas ir spēcīgs žulti dzenošs un vēdera izeju mīkstinošs līdzeklis.

Kam palīdz?
Ļaudīm, kam ir slikta apetīte, kuri cieš no aizcietējuma, hipovitaminozes, vājas imunitātes, sliktas asinsreces, žultspūšļa atonijas, aterosklerozes un arteriālās hipertensijas, kuriem ir vājas asinsvadu un kapilāru sieniņas.

Kā pagatavot?
Sula. Nomazgā 1 kg ogu un uz 20 minūtēm aplej ar puslitru verdoša ūdens. Pēc tam ūdeni nolej un no ogām izspiež sulu. Vienam litram sulas pievieno glāzi cukura, uzkarsē līdz viršanai un ļauj 3–5 minūtes vārīties.
Tad salej sterilās stikla burciņās un aizvāko ar steriliem vāciņiem. Sulai ir ļoti spēcīga vēdera izeju mīkstinoša iedarbība, tāpēc lieto to nelielās devās – ne vairāk kā 1/3 glāzes vienā reizē.

Izvilkums. Nomazgātas un nosusinātas ogas uzber uz cepešpannas un karsē cepeškrāsnī, līdz tās kļūst mīkstas. Tad iepilda stikla pudelēs (2/3 tilpuma) un līdz kakliņam pielej degvīnu. Nostādina, līdz šķidrums kļūst tumši dzintardzeltens, tad izkāš un pievieno cukuru (200 g cukura uz 1 litru izvilkuma).

Ievārījums. Nomazgātas ogas uz 2–3 minūtēm ieber verdošā ūdenī. Tad ūdeni nolej un ogas aplej ar karstu sīrupu (uz 1 kg ogu ņem 1,2 kg cukura un puslitru ūdens), 4–5 stundas nostādina istabas temperatūrā, pēc tam vāra līdz gatavībai un salej burciņās.

Leave a Comment