13. Saeimas vēlēšanu faktu lapa – kas tev, latvieti, būtu jāzina!

Balsošanas dokumenti

Balsošanas dokuments 13.Saeimas vēlēšanās ir Latvijas pilsoņa pase. Ja vēlētājam nav derīgas pases, bet tikai personas apliecība, tā iecirknī jāuzrāda kopā ar vēlētāja apliecību. Vēlētāja apliecība, reģistrējoties balsošanai, būs jāatdod vēlēšanu iecirkņa komisijai.

13.Saeimas vēlētāja apliecības var saņemt no 25. septembra līdz 6. oktobrim bez maksas tajā PMLP teritoriālajā nodaļā, kur izsniegta vēlētāja personas apliecība. Pēc PMLP ziņām vēlētāja apliecība dalībai 13.Saeimas vēlēšanās nepieciešama nedaudz vairāk kā 60 000 vēlētāju, kas veido 4 procentus no Latvijas balsstiesīgo pilsoņu skaita.

Balsošanas kārtība vēlēšanu iecirknī

1. Ierodoties vēlēšanu iecirknī, jāuzrāda Latvijas pilsoņa pase vai personas apliecība kopā ar vēlētāja apliecību (vēlētājiem, kuriem ir tikai personas apliecība).

2. Lai saņemtu vēlēšanu materiālus, jādodas pie vēlētāju reģistrācijas galda.

3. Vēlēšanu materiāli ir vēlēšanu aploksne un vēlēšanu zīmju komplekts.

4. Vēlēšanu aploksnei jābūt apzīmogotai ar attiecīgā iecirkņa zīmogu, bet zīmju komplektā jābūt 16 attiecīgā vēlēšanu apgabala zīmēm, sagrupētām kandidātu sarakstu numerācijas secībā.

5. Par vēlēšanu materiālu saņemšanu jāparakstās balsotāju sarakstā

6. Balsošanai jāizmanto vēlēšanu kabīne vai nodalījums.

7. No visām vēlēšanu zīmēm jāizvēlas viena – ar to kandidātu sarakstu, par kuru vēlaties balsot.

8. Vēlēšanu zīmi var atstāt negrozītu vai ar “+” atzīmēt kandidātus, kuru ievēlēšanu vēlētājs īpaši atbalsta vai izsvītrot tos kandidātus, kuru ievēlēšanu vēlētājs neatbalsta.

9. Vēlēšanu zīme jāieliek vēlēšanu aploksnē, aploksne jāaizlīmē un jāiemet vēlēšanu kastē.

10. Neizmantotās zīmes var atstāt iecirknī vai no zīmēm pie izejas līdzņemšanai izveidot pilnu zīmju komplektu, lai nebūtu iespējams uzzināt, kā nobalsots.

Atzīmes vēlēšanu zīmē

Atzīme “+” ir līdzskaitāma, ja tā ir izdarīta tam paredzētajā vietā – rombā. Krustu veidojošās līnijas var būt jebkādā izvērsumā vai pagrieziena leņķī (“+” vai “×”), bet šo līniju krustpunktam jāatrodas romba iekšpusē. Atzīme “+” var atrasties rombā pilnīgi vai daļēji – arī ir pāri romba malām.

Kandidāta vārda un uzvārda svītrojums ir līdzskaitāms, ja līnija ir vilkta attiecībā uz šo kandidātu un skar vismaz vienu kandidāta vārda vai uzvārda burtu.

Jebkādas citas atzīmes vēlēšanu zīmē, piemēram “-“, “*”, “?”, uzraksti, zīmējumi to nepadara par nederīgu. Skaitot balsis par kandidātu, šādas atzīmes neņem vērā.

Raksta turpinājums skatāms nākamajā lapā!

Leave a Comment