13. Saeimas vēlēšanu faktu lapa – kas tev, latvieti, būtu jāzina!

13.Saeimas vēlēšanas – sestdien, 2018.gada 6.oktobrī

Kārtējās parlamenta vēlēšanas Latvijā notiek reizi četros gados – oktobra pirmajā sestdienā. Šā gada 6.oktobrī notiks 13.Saeimas vēlēšanas. Vēlēšanu iecirkņi balsotājiem būs atvērti no pulksten 7.00 līdz 20.00. Pavisam 13.Saeimas vēlēšanās darbosies 1075 vēlēšanu iecirkņi, no kuriem 954 vēlēšanu iecirkņi atradīsies Latvijā, bet 121 vēlēšanu iecirknis – ārvalstīs. Papildus Rīgas pilsētā izveidota arī vēlēšanu iecirkņa komisija balsošanas nodrošināšanai Rīgas pilsētas ieslodzījuma vietās. Balsošana tiks organizēta arī karavīriem un zemessargiem, kuri pilda dienesta pienākumus starptautiskajās operācijās Afganistānā un Mali.

Vēlēšanu apgabali

Saeimas vēlēšanās ir pieci vēlēšanu apgabali – Rīga, Vidzeme, Latgale, Kurzeme un Zemgale. Rīgas vēlēšanu apgabalā ietilps arī vēlēšanu iecirkņi ārvalstīs.

Latvijas parlamentā ir 100 deputātu vietu. Katrā apgabalā ievēlamo deputātu skaitu nosaka Centrālā vēlēšanu komisija. 13.Saeimas vēlēšanās Rīgas vēlēšanu apgabalā jāievēl 35 deputāti, Vidzemes vēlēšanu apgabalā – 25, Latgales vēlēšanu apgabalā – 14, Zemgales vēlēšanu apgabalā – 14 un Kurzemes vēlēšanu apgabalā – 12 deputāti.

Kandidātu saraksti

Deputātu kandidātu sarakstu iesniegšana 13.Saeimas vēlēšanām notika no 2018. gada 18.jūlija līdz 7.augustam. 13.Saeimas vēlēšanām ir reģistrēti 16 partiju un partiju apvienību deputātu kandidātu saraksti, kuros kopā iekļauts 1461 deputātu kandidāts.

Iesniegt kandidātu sarakstu Saeimas vēlēšanām drīkst likumā noteiktā kārtībā reģistrētas partijas un partiju apvienības. Partijai, kas iesniedz kandidātu sarakstu Saeimas vēlēšanām jābūt dibinātai ne vēlāk kā vienu gadu pirms Saeimas vēlēšanām, un tajā jābūt ne mazāk kā 500 biedriem. Ja kandidātu sarakstu iesniedz partiju apvienība, arī tajā ietilpstošajām partijām jābūt dibinātām ne vēlāk kā gadu pirms Saeimas vēlēšanām, un partiju apvienībā kopā jābūt ne mazāk kā 500 biedriem.

Tiesības kandidēt vēlēšanās ir Latvijas pilsoņiem, kuri vēlēšanu dienā ir vecāki par 21 gadu, ja uz viņiem neattiecas kāds no Saeimas vēlēšanu likumā noteiktajiem ierobežojumiem.

Ar 13.Saeimas vēlēšanām reģistrētajiem kandidātu sarakstiem, ziņām par kandidātiem, priekšvēlēšanu programmām iespējams iepazīties adresē https://sv2018.cvk.lv un no 1.oktobra – arī vēlēšanu iecirkņos.

Vēlēšanu tiesības

Balsstiesības parlamenta vēlēšanās ir Latvijas pilsoņiem, kuri vēlēšanu dienā ir sasnieguši vismaz 18 gadu vecumu. Pēc Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes datiem 2018. gada 5. jūnijā, četrus mēnešus pirms vēlēšanu dienas, Iedzīvotāju reģistrā bija ziņas par 1 548 100 balsstiesīgu pilsoņu, no kuriem 545 452 vēlētāju reģistrēti Rīgas vēlēšanu apgabalā, 392 374 – Vidzemes vēlēšanu apgabalā, 209 110 – Latgales vēlēšanu apgabalā, 213 716 – Zemgales vēlēšanu apgabalā un 187 448 – Kurzemes vēlēšanu apgabalā.

Vēlētāju reģistrācijas kārtība

Saeimas vēlēšanās neizmanto iepriekš izveidotus vēlētāju sarakstus. Vēlētāji drīkst balsot jebkurā savai atrašanās vietai tuvākajā iecirknī Latvijā vai ārvalstīs. Balsotājus reģistrē, ierakstot balsotāju sarakstā un izdarot atzīmi (spiedogu) vēlētāja pasē vai vēlētāja apliecībā, ja vēlētājam ir tikai personas apliecība. Atzīme pasē vai vēlētāja apliecībā nodrošina principa viens vēlētājs – viena balss ievērošanu.

Raksta turpinājumu lasiet nākamajā lapā!

Leave a Comment