Zaļie lapu salāti apveltīti ar brīnumainām dziednieciskām īpašībām


Zaļie lapu salāti itin labi garšojuši jau senajiem ēģiptiešiem un persiešiem, bet pie mums šis sulīgais aizjūras augs ieradās tikai ap XVIII gadsimtu. Un tik ļoti iepatikās, ka vēl šodien tas tiek audzēts vai ikvienā dārziņā.

Savulaik jau Avicenna aprakstījis lapu salātu vērtīgās īpašības. No lapām gatavotu ziedi lika pie augoņiem un abscesiem, bet ar sulu ārstēja čūlas uz radzenes.

Salāti veicina laktāciju ar krūti barojošām sievietēm un mīkstina krūtis, normalizē kuņģa un aknu darbību, kā arī palīdz pret bezmiegu.

Neaizstājami lapu salāti ir hipovitaminozes gadījumā. B grupas vitamīnu, kā arī E un K vitamīnu satura ziņā dārzeņu vidū tiem nav neviena, kas varētu līdzināties. Bagāti salāti ir arī ar karotīnu, dzelzi, kalciju, fosforu, jodu, kobaltu, cinku, magniju. Tie ir ļoti veselīgi bērniem, lielisks diētiskā uztura papildinājums aptaukošanās, diabēta, uroģenitālās sfēras iekaisuma gadījumā. Gados vecākiem cilvēkiem sulīgās lapas palīdz pret hipertoniju, aterosklerozi, kā arī vairogdziedzera kaitēm.

Salātu sulā ir aptuveni 30% kālija, kas, kā zināms, uzlabo sirds muskuļa darbību. Vērtīgs augs ir arī ar to, ka veicina eritrocītu un hemoglobīna veidošanos asinīs. Turklāt sulā esošais hlorofils veicina holesterīna un infekciju izvadīšanu no organisma.

Lasi vēl: Ķīnas rozes tēja- burvīgs, veselīgs dzēriens

Visvairāk hlorofila ir tumšāk zaļajās ārējās lapās. Pilnīgi pietiek ar 100 ml sulas dienā, lai nostiprinātu nervu un muskuļu sistēmu, uzlabotu kuņģa darbību, kā arī atsvaidzinātu un padarītu tīrāku ādu. Piedevām pie visa, lapu salātu sula teicami veldzē slāpes un atskurbina tos, kuri iepriekšējā dienā pavairāk iedzēruši kaut ko stiprāku.

Pret hipertoniju: 1,5 ēdamkarotes sasmalcinātu lapu aplej ar glāzi verdoša ūdens, 2 stundas nostādina un dzer pa ½ glāzei 2 reizes dienā.

Pret grēmām: mikserī sakuļ 5-6 sasmalcinātas lapas ar glāzi auksta vārīta ūdens un pēc tam lēnām, maziem malkiem izdzer.

Pret aterosklerozi: vienādās daļās sajauc salātu, burkānu, biešu un rāceņu sulu. Dzer pa ¼ glāzes 3 reizes dienā. Kurss – viens mēnesis.

Pret klepu: 1,5 tējkarotes sasmalcinātu salātu lapu aplej ar glāzi verdoša ūdens, 2 stundas nostādina, tad izkāš un lieto pa ēdamkarotei 3-4 reizes dienā. Kurss – viena nedēļa.

Lasi vēl: 7 ikdienas ieradumi, kas nopietni kaitē veselībai

Pret plaušu tuberkulozi: katrā ēdienreizē ieņem 2 ēdamkarotes svaigi spiestas salātu sulas.

Pret podagru, sāļu nogulsnēšanos, locītavu artrītu, reimatismu: tējkaroti sasmalcinātu lapu aplej ar glāzi verdoša ūdens, 4 stundas nostādina, tad izkāš un lieto pa ēdamkarotei 3 reizes dienā.

Laktācijas pastiprināšanai: tējkaroti salātu sēklu aplej ar glāzi verdoša ūdens, 2 stundas nostādina ūdens peldē, tad izkāš. Dzer pa ½ glāzei 3-4 reizes dienā pusstundu pirms bērna barošanas.

Uzmanību! Lapu salātus nav ieteicams lietot uzturā meteorisma, kuņģa un divpadsmitpirkstu zarnas čūlas saasināšanās un diarejas gadījumā. Pārspīlēti daudz ēst salātus ir kaitīgi tuberkulozes un astmas slimniekiem, kā arī visiem pārējiem, jo, regulāri lietojot tos lielā daudzumā, var pasliktināties atmiņa un redze. Bet salātu sēklu lietošana uzturā negatīvi ietekmē vīriešu potenci.

Avots: zacep.com

Leave a Comment