Traipu tīrīšanas rokasgrāmata. 23 padomi un universāla tīrītāja recepte

6. Ja iespējams, noskrāpējiet izžuvušu traipu ar sausu karoti vai mīkstiniet ar glicerīnu pirms tālākas apstrādes.

7. Iztīriet alus traipus ar šķidro ziepju šķīdumu, kuram pievienots nedaudz amonjaka, pēc tam noskalojiet ar ūdeni.

8. Asins traipus uz apģērba nekavējoties izskalojiet ar aukstu ūdeni – karsts ūdens koagulēs asinīs esošo proteīnu, tas cieši pieķersies šķiedrām. Ja traipi ir grūti iztīrāmi, samitriniet apģērbu ar aukstu sālsūdeni. Sausus asins traipus jāizmērcē aukstā ūdenī, pēc tam jāapstrādā ar sālsūdeni vai sodas bikarbonāta šķīdumu. Tīrot smalkus audumus, lietojiet ūdens un kartupeļu vai kukurūzas miltu pastu.

Vispirms izmēģiniet līdzekli uz neredzamas auduma daļas. Ja krāsa nav cietusi, klājiet uz traipa, ļaujiet iedarboties dažas minūtes, pēc tam izberzējiet un rūpīgi izskalojiet.

9. Uzmanīgi izskalojiet deguma zīmes uz mazgājamiem audumiem ar aukstu ūdeni, pārkaisiet ar sāli un pēc tam izžāvējiet saulē. Deguma vietas smalkos audumos uzmanīgi apstrādājiet ar atšķaidītu etiķi. Nav garantiju, ka šie līdzekļi darbosies, un jums jābūt īpaši uzmanīgam ar šīm vietām, jo degumi padara audumu vārīgāku.

10. Taukainus traipus var atstāt dekoratīvā kosmētika, sviests, majonēze, cepamā eļļa un dzinēja eļļa. Nekavējoties apkaisiet tos ar kukurūzas miltiem, lai tie uzsūktu taukus, pēc tam nosukājiet bojāto vietu ar piesātinātu cieti. Var arī mēģināt norīvēt traipus ar karstu ūdeni, kas sajaukts ar nelielu daudzumu mazgājamā šķidruma, lai izšķīdinātu taukus. Vārīgiem audumiem novietojiet papīra dvieli uz abām auduma pusēm un to nogludiniet. Traipus no vilnas visvieglāk izņemt, norīvējot tos ar minerālūdeni un dvieli.

11. Izņemiet grūti izmazgājamus lūpu krāsas traipus, pamērcējot tos eikalipta eļļā un ļaujot iedarboties pirms mazgāšanas. Ar lūpu krāsu notraipītas salvetes, kabatas lakatiņus vai sejas dvieļus pirms mazgāšanas vāriet.

12. Darvas traipus pirms mazgāšanas ierīvējiet ar cūku taukiem. Spēcīgākai iedarbībai mazgāšanas līdzeklim pievienojiet 2 ēdamkarotes sodas bikarbonāta. Eļļu, darvu un taukus arī var apstrādāt ar dažiem pilieniem eikalipta eļļas.

13. Svaigus zāles traipus apstrādājiet ar amonjaku, bet vispirms pārbaudiet auduma jutīgumu nemanāmā vietā. Vai arī pielieciet pie zāles traipa uz pusēm sagrieztu kartupeli, lai ciete izšķīdinātu traipu, pēc tam mazgājiet kā parasti. Vecākus zāles traipus uz balta auduma pirms mazgāšanas iemērciet maisījumā no vienas daļas olas baltuma un vienas daļas glicerīna.

14. Kafijas un kakao traipus izmērcējiet sālsūdenī, kamēr tie vēl svaigi, pēc tam mazgājiet ar enzīmus saturošu mazgāšanas līdzekli. Vecākus traipus iesmērējiet ar glicerīnu un izmazgājiet vai, ja traips ir uz polsterējuma vai grīdsegām, izsusiniet ar lupatu.

15. Košļājamo gumiju var noņemt, ieliekot notraipīto apģērbu polietilēna maisiņā un ievietojot saldētavā. Sasalušu gumiju būs vieglāk noņemt.

16. Izlijušas līmes tīrīšanai izmēģiniet odekolonu vai nagu lakas noņēmēju bez eļļas piedevas; citos gadījumos var palīdzēt vaitspirts, medicīniskais spirts vai šķiltavu degviela.

17. Piena traipus pirms mazgāšanas izskalojiet aukstā ūdenī. Nemazgājamus audumus samērcējiet ar
aukstu ūdeni, pēc tam amonjaku un visbeidzot ar siltu ūdeni.

18. Augļu traipus, kamēr tie vēl svaigi, apstrādājiet, turot notraipīto apģērbu un uzlejot uz tā nelielu daudzumu ļoti karsta ūdens. Vai arī izmērcējiet to paniņās un mazgājiet kā parasti. Izkaltušus augļu traipus apsmidziniet ar citrona sulu un pēc 30 minūtēm izskalojiet. Ja traips joprojām ir redzams, mēģiniet to apstrādāt ar amonjaka šķīdumu (2 ēdamkarotes amonjaka uz 1 litru ūdens) vai glicerīna šķīdumu (vienādās daļās glicerīns un ūdens).

19. Sarkanvīna traipus apstrādājiet ar citrona sulu, etiķi vai gāzētu ūdeni vai arī pirms mazgāšanas 30 minūtes mērcējiet sasmērēto apģērbu bioloģiskā mazgāšanas līdzeklī.

20. Sarkanās krāsas traipus no saldētas sulas vai kokteiļa ķiršiem tīriet, pudelē ar smidzinātāju sajaucot vienādās daļās ūdeņraža pārskābi un vēsu ūdeni; uzsmidziniet uz traipa un atstājiet uz 30 minūtēm. Skalojiet ar etiķi un ūdeni vienādās daļās. Pārskābe ir balinātājs, tāpēc vispirms izmēģiniet uz maza auduma laukumiņa. Atkārtojiet vēlreiz, ja ar pirmo reizi traipu iztīrīt neizdodas.

21. Sviedru traipus apstrādājiet ar maisījumu no 2 ēdamkarotēm etiķa un 3 ēdamkarotēm ūdens vai lietojiet amonjaka šķīdumu.

22. Vaska traipus noskrāpējiet no auduma, pēc tam uzlieciet virs un zem netīrās vietas papīra dvieli un gludiniet, kamēr vasks uzsūcies. Ja nepieciešams, nomainiet papīra dvieli. Noņemiet no krāsaina vaska tomēr palikušu traipu, ieziežot to ar medicīnisko spirtu, vienmēr virzienā no ārpuses uz centru.

23. Ja pie apģērba biezā kārtā piekaltuši sausi dubļi, vispirms to izpuriniet ārpus telpām un norīvējiet nost netīrumus, cik vien iespējams. Pēc tam izmērcējiet aukstā ūdenī pirms mazgāšanas ar mazgājamo līdzekli un siltu ūdeni.

Leave a Comment