Superoga smiltsērkšķis. Kā pagatavot sulu, kompotu, saldētas ogas

Ne visi zina, ka senāk smiltsērkšķis bija populāras “zirgu zāles” – jaunie dzinumi un lapas vairoja dzīvnieku izturību, un arī spalva tiem spīdēt spīdēja.

Ogu valstībā smiltsērkšķis ir atzīts vitamīnu līderis: 100 g ogu ir gandrīz 10 dienām nepieciešamais askorbīnskābes daudzums un 5–6 dienām nepieciešamā karotīna deva. Ogās ir arī B grupai piederīgie vitamīni un reti sastopamais E vitamīns.

Kam ogas palīdz?
Cilvēkiem, kas sirgst ar hipovitaminozi, sliktu apetīti, redzes pasliktināšanos, aterosklerozi, pazeminātu imunitāti, sliktu asinsreci, vāju potenci.

Kā pagatavot?
Sula ar cukuru. Ogas ieber emaljētā katliņā, uz 10–15 minūtēm aplej ar 80 ºC karstu ūdeni, tad ūdeni nolej un izspiež sulu. Uz 1 litru sulas ņem 1,5 glāzes cukura un, regulāri noputojot, uzkarsē līdz viršanai. Pēc tam salej iepriekš ar verdošu ūdeni applaucētās burkās un aizvāko ar applaucētiem vāciņiem.

Kompots
Nomazgātas un apžāvētas ogas saliek stikla burciņās un aplej ar sīrupu (uz 1 litru verdoša ūdens ņem 1,5 glāzes cukura un vāra 5–7 minūtes). Tad 1–2 minūtes sterilizē verdoša ūdens peldē un aizvāko ar verdošā ūdenī paturētiem vāciņiem.

Saldētas ogas
Nomazgātas sausas ogas uzber uz šķīvja un ieliek ledusskapja saldētavā. Kad tās būs sasalušas, pārber polietilēna maisiņā un uzglabā ledusskapja saldētavā. Izmanto kompotam, ķīselim, dzērieniem, arī mājas kosmētikai.

Leave a Comment