Rozīnes – superproduts imunitātei, kauliem, labam miegam


Rozīnes ieteicamas visiem, kuri grib nostiprināt imunitāti. Rozīnes satur vielas antioksidantus, to skaitā arī īpašu skābi, pateicoties kurai šūnas nenoārdās brīvo radikāļu nemitīgo uzbrukumu rezultātā. Stiprāks un izturīgāks kļūst viss organisms.

Vēl vērā ņemamas ir šādas rozīņu dziednieciskās īpašības – tās palīdz tiem, kuri
* cieš no bezmiega, ir viegli uzbudināmi, bieži sūdzas par sliktu garastāvokli. Pateicoties B1, B2 un B5 vitamīnam, kas saglabājas ogās, un magnijam, normalizējas nervu sistēma, cilvēks kļūst mierīgāks, viņam uzlabojas miegs;

* slimo ar osteohondrozi, osteoporozi. Žāvētajās vīnogās ir arī tāds rets mikroelements kā bors, bez kura nav iespējama kalcija normāla uzsūkšanās, bet kalcijs, kā zināms, ir galvenais kaulu būvmateriāls;

* sirgst ar anēmiju. Rozīnes ir bagātas ar dzelzi – mikroelementu, kas ir sarkano asinsķermenīšu galvenā komponenta hemoglobīna sastāvā.

Tautas medicīna iesaka
Pret saaukstēšanos, kakla slimībām, iesnām lieto rozīņu uzlējumu ar sīpolu sulu. 100 g rozīņu aplej ar glāzi verdoša ūdens, 10 minūtes nostādina, tad nokāš, lieko mitrumu izspiež un iemaisa šķidrumā ēdamkaroti sīpolu sulas. Dzer pa pusglāzei 3 reizes dienā.

Pret klepu, bronhītu 30 g rozīņu aplej ar aukstu vārītu ūdeni, 45 minūtes nostādina un pirms gulētiešanas apēd, uzdzerot karstu pienu.

Atklepošanu veicinošs un pretklepus līdzeklis: 100 g rozīņu aplej ar glāzi ūdens, 10 minūtes vāra, nedaudz atdzesē un lieto pa 1/3 vai 1/2 glāzes 3–4 reizes dienā.

Tiem, kas ievēro diētu, ieteicams nēsāt līdzi 50 g rozīņu – gadījumam, ja uznāk izsalkuma sajūta. Rozīnes to novērsīs ne sliktāk par sviestmaizēm, turklāt ar daudz lielāku labumu veselībai.

Uzmanību! Rozīnes nav ieteicams lietot cilvēkiem, kas sirgst ar aptaukošanos, akūtu sirds mazspēju, kuņģa un divpadsmitpirkstu zarnas čūlu slimības saasinājuma periodā un cukura diabētu.

Leave a Comment