Raugs – dabīgs B vitamīna avots. Kā pagatavot veselības dzērienus ar šo sastāvdaļu

Bez sava kulinārā pirmuzdevuma raugs ir arī teicams ārstniecības līdzeklis, bagāts B grupas vitamīnu avots, kuri savukārt nepieciešami vielmaiņas procesiem, normālai nervu sistēmas un organisma darbībai kopumā.

Rauga ekstrakts satur folātus, bez kuriem nekādi nevar iztikt sarkano asinsķermenīšu veidošanās process, bet svaigi presētajā raugā ir olbaltumi, tauki, ogļhidrāti, kālijs, fosfors, magnijs, cinks, P, PP un H vitamīns, kā arī folijskābe, lecitīns un daudz citu vērtīgu vielu.

Aknu, kuņģa-zarnu trakta, žults izvadceļu slimību, arī hipertonijas gadījumā šis produkts jālieto ļoti piesardzīgi un tikai, ja ārsts to atļāvis.

Savukārt pārējiem, uz kuriem rauga lietošanas aizliegums nav attiecināms, tas ir lielisks organismu nostiprinošs un vitamīniem bagāts produkts, kas ieteicams mazasinības gadījumā un ja tiek lietota pārtika ar zemu kaloriju saturu.

Raugs ir noderīgs arī tad, ja lēni dzīst brūces un ādas apdegumi vai ir citas ādas kaites.

* 150 g sasmalcinātu rudzu sausiņu 6–8 stundas mērcē tādā pašā daudzumā karsta ūdens. Tad 5 minūtes vāra, 6 stundas nostādina, izkāš un pievieno 30 g šķidra alus rauga. Pirms lietošanas dzērienu atdzesē.

* 20 g kviešu kliju un puscitrona miziņu aplej ar 150 g karsta ūdens, 5 minūtes vāra, 6 stundas nostādina, tad izkāš. Pievieno 15 g cukura, 50 g šķidrā alus rauga, samaisa un vēlreiz izkāš. Pirms izdzer, kokteilim pievieno puscitrona sulu.

* 1 g apiņu rogu aplej ar 40 ml ūdens, 20–30 minūtes vāra uz lēnas uguns, tad izkāš. Atdzesē, pievieno cukuru, presēto maizes raugu, rozīnes (no katra – pa 5 g). Maisījumu noliek siltā vietā un 10–12 stundas raudzē. Pirms lietošanas dzērienu iemaisa puslitrā vārīta ūdens vai mežrozīšu novārījumā un pievieno 5 g cukura.

Avots: fithaker.net

Leave a Comment