Priežu un egļu čiekuri – varens ārstniecības līdzeklis!

Priežu un egļu skuju dziednieciskās īpašības ir labi zināmas un tiek izmantotas dažādu slimību ārstēšanai. Bet ko un kā var ārstēt ar šo koku čiekuriem?

Priežu un egļu čiekuri ir vienkāršs, taču efektīvs laringīta un faringīta ārstēšanas līdzeklis. Tajos ir milzum daudz vērtīgo vielu: ēteriskā eļļa, miecvielas, sveķi, fitoncīdi, C vitamīns – visu pat grūti uzskaitīt. Pateicoties šim bagātajam sastāvam, čiekuriem piemīt baktericīdas, pretiekaisuma un vitaminizējošas īpašības.

Nākamajā lapā – bagātīgs padomu klāsts, kā pagatavot čiekuru līdzekļus pret dažādām kaitēm!

Elpošanas orgānu kaites
Pret faringītu un laringītu lieto egļu čiekuru novārījumu. Gatavo to šādi:
* sasmalcinātus parastās egles čiekurus attiecībā 1:5 aplej ar karstu vārītu ūdeni, laiku pa laikam apmaisot, vāra 30 minūtes, tad 15 minūtes nostādina un izkāš. Novārījumu izmanto inhalācijām 2–3 reizes dienā. Ārstēšanās kurss – 10–40 procedūru.

Šādas inhalācijas izmanto arī pret bronhītu, hronisku plaušu iekaisumu, bronhiālās astmas lēkmēm un bērnu infekcijas slimību profilaksei.

Ārstējot angīnu, tonsilītu un augšējo elpceļu kataru, ar 35–40 grādus siltu novārījumu skalo kaklu 2–4 reizes dienā.

Laringīta gadījumā papildus minētai inhalācijai ieteicams dzert priežu čiekuru novārījumu pienā.

* Dzēriena pagatavošanai 6 priežu čiekurus aplej ar puslitru piena, uzkarsē līdz viršanai, 15–20 minūtes vāra uz lēnas uguns, brīdi nostādina, tad izkāš. Pēc garšas saldina ar medu un izdzer diennakts laikā vairākās reizēs.

Lieto vienu nedēļu un šajā laikā slimības simptomi parasti pazūd.

Novārījumam piemīt atklepošanu veicinoša un pretmikrobu iedarbība, tas izlabo plaušu ventilāciju. Tautas medicīnā priežu čiekuru novārījumu pienā plaši izmanto plaušu tuberkulozes, bronhīta, bronhiālās astmas un aizdusas ārstēšanai.

Leave a Comment