Policistiskas olnīcas – simptomi un ārstēšanas ieteikumi!

Kādi ir PCOS simptomi?

  1. Grūtības ieņemt bērniņu

PCOS ir viena no visizplatītākajām problēmām, kas traucē sievietēm palikt stāvoklī. Šī slimība ļoti ietekmē ovulāciju.

Protams, ar PCOS sievietes tik un tā var palikt stāvoklī, taču reizēm var nākties ārstēt arī neauglību.

  1. Neregulāras mēnešreizes

Arī mēnešreizes kļūst neregulāras, jo vīriešu hormons tās ietekmē. Reizēm mēnešreizes var pat pilnībā izpalikt.

Mēdz gadīties arī pretējais, ka sievietēm ir ļoti smagas mēnešreizes, kuras mēdz ieilgt.

  1. Ļoti daudz matiņu uz ķermeņa

Hirsūtisms – medicīnisks apzīmējums, kas nozīmē apmatojuma augšanu sievietēm neparastās vietās sakarā ar hormonālajiem traucējumiem.

Parasti matiņi sāk augt uz sejas, krūtīm, muguras, roku un kāju pirktiem. Protams, jāņem vērā, ka cilvēkiem matiņu daudzumus uz ķermeņa var atšķirties, bet hirsūtisms ir saistīts tieši ar pastiprinātu un ļoti apjomīgu matiņu augšanu.

  1. Akne, taukaina āda un blaugznas

Ja sievietes organismā ir palielināts vīriešu hormonu daudzums, āda kļūst taukaina. Pēkšņi un ļoti agresīvi ādas iekaisumi, blaugznu parādīšanās un taukaina āda var liecināt par PCOS.

  1. Svara pieaugums

Šī slimība ietekmē organisma vielmaiņu, kas var sekmēties liekā svara pieaugumā. Visbiežak liekais svars sāk uzkrāties tieši viduklī.

Šāds svara pieaugums ir saistāms arī ar insulīna palielināšanos. Ja tā notiek, tad iespējams iegūt otrā tipa diabētu.

  1. Trauksme un depresija

Hormoni ļoti ietekmē garastāvokli. Sievietes, kurām ir PCOS, zina, par ko ir runa. Šīs slimības gadījumā iespējams izjust saspringumu, depresiju un aizkaitināmību, turklāt, daudz izteiktāk.

Kā rīktoties, lai uzlabotu situāciju?

  • Pamainīt savu ēdienkarti

Ir daži produkti, kas slimību var tikai pasliktināt, jo veicina vīrīešu hormonu attīstību. Lai uzlabotu veselības stāvokli, iesakām ieviest pāris izmaiņas diētā.

Uzturā lietojiet vairāk svaigus augļus, zaļus dārzeņus, treknas zivis, kuru sastāvā ir augsts omega-3 taukskābju daudzums. Centieties izvairīties no apstrādātiem pārtikas produktiem.

Noteikiti jālieto arī vairāk magnija savā uzturā, jo tas darbojas kā elektrolīts, kas veicina pilnvērtīgu vielmaiņu un regulē asinsspiedienu.

  • Speciāli vingrojumi

Labākais veids – intensīvs treniņš. Treniņa pirmo pāris minūšu laikā nepieciešams pilnībā nosvīst. Ideālā gadījumā, ka šāda veida treniņš ilgst 15 – 30 minūtes. Tādā veidā tiek nostiprināti muskuļi un uzlabota vielmaiņa.

  • Konsultējieties ar kosmetologu

Ir daudz veidi, kā atbrīvoties no ķermeņa apmatojuma. Pirms ķerieties klāt jebkādai procedūrai, noskaidrojiet, kāds veids ir piemērots tieši Jums: depilācija, balināšana, lāzerepilācija utt.

  • Aprunājieties ar psihoterapeitu

Hormonālās izmaniņas var panākt, ka nevarat sevi vairs savaldīt. Izstāstiet savu situāciju psihoterapeitam un, iespējams, atradīsiet labāko risinājumu šādai situācijai. Neskatoties ne uz ko, ļoti svarīgi saglabāt labas attiecības ar saviem radiem un draugiem.

  • Pakonsultējieties ar savu ģimenes ārstu

Protams, jebkuras silmības ārstēšanu vislabāk apspriest ar savu ģimenes ārstu. Speciālists ieteiks labākos risinājumus slimības ārstēšanai, ieteiks medikamentus vai nosūtīs pie kāda cita speciālista.

Noteikti iesakiet šo rakstu arī savām draudzenēm!

Leave a Comment