Piparkūku eglīte – lieliska dāvana Ziemassvētkos! Gan skaists dekors, gan ārkārtīgi gards našķis!

Piparkūku eglīte

2

Lai pagatavotu piparkūku eglīti, būs nepieciešamas speciālas zvaigznītes formiņas, vēlams dažādos izmēros. Ja tādas nav, tad tās iespējams pagatavot no kartona: izgrieziet piecas dažāda izmēra zvaigznītes, kur lielākās zvaigznes diametrs ir 8 cm.

Būs nepieciešamas vien desmit zvaigznītes, katram izmēram jāizveido divas vienādas zvaigznītes (visi pieci izmēri, bet kopā 10 zvaigznītes).

3

Mīklas daudzums ir aprēķināts, lai pagatavotu divas zvaigžņotās eglītes. No atlikušās mīklas pagatavojiet sev visiemīļotākās piparkūku vai cepumu formiņas, kuras pēcāk pagatavotas varēsiet notiesāt ar gardu muti.

Lai pagatavotu gardo glazūru, veselības drošības nolūkos, iesakām izmantot paipalu olas. Turklāt, glazūrai droši varat izmantot arī izkausētu balto šokolādi, dražejas vai pūdercukuru.

4

MĪKLAS SASTĀVDAĻAS

  • 3,5 glāzes miltu (0,5 glāze aizies, lai izrullētu mīklu)
  • ¾ glāze cukura
  • 0,5 glāze medus
  • 50 g sviesta
  • 2 vistu olas
  • 0,5 tējkarote sodas
  • 0,5 tējkarote sasmalcinātu pulverveida garšvielu (kanēlis, kardamons, ingvers)
  • ¼ glāze ūdens
  • 1 paipalu ola (dzeltenums)

GLAZŪRAS SASTĀVDAĻAS

  • 1 paipalu olas baltums
  • 4 ēdamkarotes pūdercukura

PAGATAVOŠANA

  1. Izsijājiet miltus. Medu, cukuru, sviestu un ūdeni lieciet katliņā un uzsildiet tos līdz 70 – 75 grādu temperatūrai, nemitīgi samaisot.
  2. Uzsildītā maisījumā lieciet pusi no sagatvotajiem miltiem un pievienojiet klāt garšvielas. Nepieciešams uzreiz nekavējoties visu kārtīgi samaisīt, citādi radīsies kunkuļi. Maisījumu atdzesējiet līdz istabas temperatūrai, pievienojiet klāt vistas olas, paipalu olas dzeltenumu, sodu, atlikušos miltus, un samaisiet mīksto maisījumu. Ietiniet iegūto mīklu pārtikas plēvē un ļaujiet tai 30 minūtes atpūsties.
  3. Pēc šīm 30 minūtēm ņemiet mīklu, apberiet darba virsmu ar miltiem un izrullējiet tajā mīklu līdz 0,7 mm biezumam. Jo plānāka būs mīkla, jo sausāki un cietāki būs cepumi.
  4. Izmantojiet sagatavotos kartona trafaretus vai dažāda izmēra zvaigznes formiņas, lai sagatavotu cepumus.
  5. Lieciet cepumus uz cepampannas, kurai pa virsu klāts cepampapīrs, un cepiet apmēram 8 minūtes vismaz 180°C temperatūrā. Centieties cepumus neturēt daudz ilgāk, citādi tie kļūs ļoti cieti vai arī sadegs.
  6. Gatavos cepumus atdzesējiet un pēcāk dekorējiet ar glazūru. Lai pagatavotu glazūru, uzputojiet paipalu olas baltumu kopā ar pūdercukuru. Līdzko glazūra būs sakaltusi un vairs nelips pie rokām, sāciet gatavot eglīti.
  7. Uz pašām lielākajām zvaigznēm lieciet pēc izmēriem mazliet mazāku zvaigzni, kuru piestipriniet ar atlikušo glazūru. Zvaigznītes lieciet tā, lai katras kārtas zvaigznes stari nesakristu ar apakšējās zvaigznes – lieciet pamīšus. Atstājiet eglītes kādu brītiņu kārtīgi sakalt, lai glazūra nostiprinātu tās. Gatavs!

5

Varat skaisti iesaiņot pagatavotās eglītes un uzdāvināt tās kādam. Labums ir tāds, ka šie cepumi ļoti ilgi spēj stāvēt un nebojāties, tādēļ tie noteikti sagaidīs savu īsto brīdi.

Dalieties ar šo recepti un svētku noskaņu arī ar citiem!

Avots: takprosto.cc

Leave a Comment