Pikanta marināde gaļai un zivīm


Marinādei ir divējāds nolūks: padarīt maigāku gaļu un zivi, kā arī piešķirt tai gardu aromātu.

Vairākumā gadījumu marinādēs ir kāda skāba sastāvdaļa – piemēram, citrona sula, etiķis vai vīns, kas mīkstina muskuļu šķiedras. Enzīmi tādās sastāvdaļās kā sīpoli, ingvers un papaija arī iedarbojas mīkstinoši. Marinādēm ir vēl viena funkcija: vēlāk tās var izmantot mērces pagatavošanai.

• Lai pagatavotu vienkāršu marinādi, samaisiet pa 5 ēdamkarotēm eļļas un etiķa, pa šķipsniņai piparu un cukura. Lieciet gaļu vai zivi, kuru gatavosiet, dziļā traukā vai izturīgā saldēšanas maisiņā un pārlejiet ar marinādi.

• Marinādē sāli lietojiet maz, lai tas neizvilktu no gaļas sulas.

• Garšas uzlabošanai pievienojiet papildu sastāvdaļas, tostarp medu, sinepes, vīnu, citronu, sīpolus, garšvielas, garšaugus vai augļus, piemēram, ābolus vai apelsīnus.

• Teļa gaļu un subproduktus marinējiet ledusskapī, ilgākais, 2 stundas, citus gaļas veidus 3-4 stundas vai pa nakti, un zivis 2-3 stundas. Medījums var stāvēt marinādē vienu līdz trīs dienas.

• Marinēšanai nelietojiet metāla traukus vai bļodas, jo tie reaģē ar marinādē esošajām skābēm, kas var būt kaitīgas un piešķirt gaļai nepatīkamu garšu. Ķiploki un garšaugi pastiprina gaļas garšu un aromātu.

Leave a Comment