Piens – dievu dzēriens. Bet kā radušies mīti par tā kaitīgumu?


Šķiet, piens ir vienīgais produkts, kuru nekas nespēj aizstāt.

Par to, cik vērtīgs ir svaigs piens, savulaik rakstījis gan Hipokrats un Avicenna, gan Plīnijs un Paracelzs, gan daudzi citi vēlāko laiku dziednieki. Šim produktam ir vismaz 10 000 gadu, un šajā laikā cilvēce ne reizi vien pārliecinājusies par tā dziednieciskajām īpašībām.

Pēdējā laikā piena vērtība tiek arvien vairāk apšaubīta. Amerikāņi apgalvo, ka tā sauktais dievu ēdiens ir daudzu slimību (sākot no alerģijas un beidzot ar vidusauss iekaisumu) cēlonis. Ķīnieši un dažas Āzijas dienvidaustrumu daļā dzīvojošās tautas uzskata, ka piens slikti ietekmē skābju un sārmu līdzsvaru un provocē sirds-asinsvadu slimības. Kam ticēt? Patiesība, kā vienmēr, ir kaut kur pa vidu.

Piens satur vairāk nekā 200 komponentu, kas nepieciešami organisma dzīvības procesu normālai darbībai. Īpaši vērtīgi ir piena olbaltumi, tauki un cukurs, arī makro- un mikroelementi. Britu mediķi, piemēram, uzskata, ka katra piena glāze, kas izdzerta līdz 25 gadu vecumam, labvēlīgi ietekmē kaulu blīvumu uz visu atlikušo mūžu. Arī nesen veiktie eksperimenti pārliecinoši pierādījuši, ka 1–2 glāzes piena dienā labvēlīgi ietekmē sirds-asinsvadu sistēmu.

Kādu iemeslu dēļ gan radušās valodas par piena kaitīgumu? Tas ir tikai tāpēc, ka, neraugoties uz tūkstošiem gadu ilgo piena dzeršanas praksi, cilvēks tā arī nav iemācījies to dzert pareizi.

Pirmkārt, dievišķo dzērienu nevajag lietot litriem – pilnīgi pietiek ar divām glāzēm dienā (vēlamāks ir liess piens).

Otrkārt, jāatceras, ka piens ir pilnvērtīgs uzturs, nevis papildinājums pamata maltītei. Lai piens dotu labumu, tas jādzer tukšā dūšā, maziem malkiem, ilgāk paturot mutē, un tas obligāti nedaudz jāuzsilda – auksts piens traucē gremošanas procesiem.

Ievērojot visus šos vienkāršos nosacījumus, piens kļūst par ļoti vērtīgu dziedniecisku produktu, kas ieteicams pret mazasinību, tuberkulozi, gastrītu, saindēšanās gadījumiem, aknu, nieru un kuņģa-zarnu trakta slimībām.

Par visveselīgāko dietologi uzskata ķēves pienu, taču pie mums tādu eksotiku neatrast, toties brīvi pieejams ir kazas piens. Vērtības ziņā tas ir pakāpienu augstāk par govs pienu. Katru dienu izdzerot vienu divas glāzes kazas piena, nostiprinās imunitāte, normalizējas vielmaiņa, tas pasargā no ļaundabīgajiem audzējiem un paildzina jaunību. Ārsti kazas pienu iesaka cilvēkiem, kas pārcietuši miokarda infarktu vai slimo ar vairogdziedzera, elpceļu slimībām, tuberkulozi, alerģiju un ekzēmu.

Pienu var izmantot ne tikai kā uzturu, bet arī kā zāles.

Uzziniet, ko ārstē piena lietošana uzturā! Šķiriet nākamo lapu!

Leave a Comment