Modīgi teikt “šķidrināt asinis”. Ko tas patiesībā nozīmē un kā rīkoties?


Pastiprināta asinsrece nozīmē, ka asinis kļūst biezas, kas visādā ziņā ir nevēlama, toties novēršama problēma.

Pirmais, kas jādara,– jāierobežo visu to produktu lietošana uzturā, kuri veicina asinsreci.

Tie ir griķi, visi pākšaugi, sojas produkti, trekna gaļa (īpaši aitas gaļa), galda bietes, baltie galviņkāposti, ziedkāposti, tomāti, paprika, redīsi, rāceņi, kressalāti, dilles, koriandrs, pētersīļi, jāņogas, upenes, meža zemenes, banāni, pīlādži, melnā aronija, irbenes. To vietā ēdienkartē akcents liekams uz produktiem, kas asinsreci pazemina.

Tāpat arī ir treknas zivis (īpaši siļķe un skumbrija), sīpoli, ķiploki, citroni, ķirši, plūmes, vīnogas un vīnogu sula, avenes un aveņu ievārījums, plūmes, mellenes, aukstā spieduma augu eļļas (sevišķi lineļļa). Zupām un otrajiem ēdieniem nevajadzētu piemirst pievienot lauru lapas, melnās tējas vietā dzert zaļo, bet kafijas vietā – kakao.

Nedrīkst aizmirst arī to, ka asinsreci paaugstina praktiski visi ārstniecības augi, to skaitā baldriāni, pienenes, nātres, dumbrāju zaķpēdiņas, mežrozītes. Izņēmums ir vienīgi ārstniecības amoliņš, novirzītā peonija un baltvītols.

Pret paaugstinātu asinsreci un hipertoniju: 2 ēdamkarotes sasmalcinātu ārstniecības amoliņa lakstu ieber termosā, aplej ar glāzi verdoša ūdens, 4 stundas nostādina, tad izkāš. Dzer siltu pa 1/3 glāzes 3 reizes dienā pusstundu pirms ēšanas. Kurss – 1 mēnesis. Pēc 10 dienu pārtraukuma kursu atkārto.

Pret paaugstinātu asinsreci, stenokardiju un hipertoniju labi palīdz aptiekā nopērkamā novirzītās peonijas tinktūra – to lieto pa 30–40 pilieniem, atšķaidītus nelielā daudzumā ūdens, 2–3 reizes dienā ēdienreižu starplaikos. Kurss – 45 dienas. Pēc 2 nedēļu pārtraukuma kursu atkārto, bet pēc tam noteikti jāiztaisa asinsanalīzes un jāpārbauda protrombīnu daudzums.

Iespēju robežās jācenšas vairāk kustētie – pastaigai veltīt ne mazāk kā 45 minūtes dienā un savu spēku robežās darīt mājas vai dārza darbus. Kustības un aktīvs dzīvesveids ir teicama trombozes un paaugstinātas asinsreces profilakse.

COMMENTS

Leave a Comment