Ko lietot un ko nelietot uzturā cilvēkiem ar mazasinību?

Anēmija ir eritrocītu vai hemoglobīna daudzuma samazināšanās cilvēka asinīs. Šo slimību daudzi zina plašāk kā mazasinību.

Ar mazasinību mūsdienās sastopas ļoti daudzi cilvēki, taču bieži vien tā arī nav līdz galam skaidrs, kas tad īsti jādara situācijas uzlabošanai.

Mūsu redakcija jums šodien pastāstīs, ko lieto vai nelietot uzturā, lai uzlabotu situāciju.

Lietot uzturā lielā daudzumā nepieciešams šādus produktus:

  • Sarkano gaļu, jo īpaši liellopu. Ļoti laba ir arī putnu gaļa, jūras veltes, jo īpaši austeres un gliemenes (tajās ir ļoti augsts B12 vitamīna daudzums).
  • Kaltētas pupas un zirņus, žāvētas aprikozes, svaigus dārzeņus, sēkliņas un riekstus – tie visi ir lieliski dzelzs avoti, kas nesatur hēmu (hemoglobīna sastāvdaļu, kura nav olbaltumviela).
  • Maize un graudaugu produkti, kuru sastāvā ir daudz dzelzs.
  • Svaigus augļus vai dārzeņus jālieto katrā maltītē. Šo produktu augstais C vitamīnu saturs palīdz dzelzim daudz vieglāk uzsūkties organismā.
  • Pārtika, kas satur folātus – lēcas, svaigie lapu dārzeņi, pupas, kukurūzu, sparģeļus, kā arī bagātinātu maizi un graudaugu produktus.

Lietot uzturā ierobežotā daudzumā nepieciešams šādus produktus:

  • Jebkādu stipru tēju, jo tā var samazināt ķermeņa spēju uzņemt dzelzi.

Nav ieteicams lietot uzturā šādus produktus:

  • Speciālos uztura bagātinātājus, kas satur dzelzi, ja vien jums to nav izrakstījis ārsts.

UZMANĪBU! Pirms asins analīžu nodošanas, lai noskaidrotu savu veselības stāvokli, nekādā gadījumā nedrīkst lietot uztura bagātinātājus ar dzelzi. Turklāt pārlieku liels dzelzs daudzums organismā var būt pat kaitīgs jūsu veselībai. Tiem cilvēkiem, kam ir nediagnosticēta hemohromatoze (bronzas diabēts, kas ir vielmaiņas slimība ar pastiprinātu dzelzs uzsūkšanos zarnās), uztura bagātinātāju lietošana var izraisīt pat katastrofālas sekas.

Noteikti neaizmirstiet dalīties arī ar citiem lasītājiem!

Leave a Comment