Kartupeļi skaistumkopšanā – lieliskas maskas pret pietūkumu un maisiņiem zem acīm

 

Izrādās, ka kartupeļus var izmantot ne tikai gardas maltītes pagatavošanai, bet arī kosmetoloģijā sievietes skaistuma uzlabošanai.

Reta ir tā diena, kad pusdienās iztiekam bez kartupeļiem – jo prasmīgāka saimniece, jo bagātāks kartupeļu pagatavošanas recepšu pūrs. Taču kartupeļus ar teicamiem panākumiem var izmantot gan dziednieciskiem, gan kosmētiskiem mērķiem.

Cilvēks var pietiekami ilgi izdzīvot, pārtiekot tikai no kartupeļiem vien, un tas pārliecinoši pierāda to ķīmiskā sastāva daudzveidību. Piemēram, minerālvielu satura ziņā kartupeļi ir krietni pārāki par daudziem dārzeņiem. Sevišķi daudz kartupeļos ir kālija – 568 mg%, kas būtiski nepieciešams normālai sirds-asinsvadu, nervu un muskuļu sistēmas darbībai, tāpēc īpaši vērtīgi tie ir visiem tiem, kuriem darbs saistīts ar fizisku slodzi un pastiprinātu svīšanu.

Kartupeļos ir 1–2% olbaltumu, kas izceļas ar augstu bioloģisko vērtību (satur daudz neaizvietojamo skābju) un proteīna satura ziņā sekmīgi var sacensties pat ar sojas pupām. Daudz kartupeļos ir arī tā saukto pārtikas šķiedru – šķiedrvielas un pektīnvielas, kurām ir nozīmīga loma gremošanas procesa normalizēšanā.

Īpaši izceļama svaigi spiesta kartupeļu sula – tai piemīt pretiekaisumu, spazmolītiska, brūces dziedējoša, urīndzenoša un organismu nostiprinoša iedarbība.

Ārstniecībā kartupeļus izmanto arī ārīgi. Piemēram, ar svaigi sarīvētu kartupeļu putriņu ārstē apdegumus, trofiskās čūlas, ekzēmas, strutojošus ādas iekaisumus. Nedzīstošām ādas čūlām var piesaitēt plānu kartupeļa šķēlīti. Savukārt vārītus, viegli saspaidītus kartupeļus karstus ieliek auduma maisiņā un izmanto kā sildošu kompresi.

Lai uzzinātu, kā kartupeļus izmantot skaistumkopšanā un kosmetoloģijā, šķiriet nākamo lapu!

Leave a Comment