Kapitālais remonts sejai. Kāds labums no katra risinājuma?

Ja izskats vairs neapmierina un radusies vēlme kaut ko radikāli mainīt, plastiskā ķirurģija piedāvā divas iespējas: veikt pilnīgu sejas korekciju vai mērķtiecīgi sākt grumbu izlīdzināšanas injekcijas, kas aizņem tikai pusstundu laika un neatstāj sejā redzamas pēdas.

Pierē parasti veidojas divu veidu grumbas: stateniskās jeb dusmu rievas un horizontālās – izbrīna rievas. Ir vēl arī tā sauktās vārnu kājiņas ap acīm – sīkas krunciņas, kas rodas ādas novecošanas un pārāk stingras mīmikas ietekmē.

Vienu uzdevums ir likvidēt un uz laiku apturēt mīmikas muskuļu darbību, lai tie nespētu savilkt ādu grumbās. Otras, injicētas grumbā, iekritušo ādu paceļ uz augšu un izlīdzina. Pasaulē zināmi vismaz 150 dažādu firmu preparāti, ko izmanto grumbu izlīdzināšanai. Plašais piedāvājums bieži vien izraisa zināmas pretrunas: pacients labprātāk vēlas maksāt mazāk, toties saņemt lielāku drošības garantiju, ka injicējamais materiāls nav kaitīgs veselībai un neizraisa blakusefektus. Taču garantija un kvalitāte vienmēr maksājusi vairāk.

Restilāna injekcijas
Sīku krunciņu izlīdzināšanai uz pieres, ap lūpām un acīm izmanto restilānu – želejveida bezkrāsainu vielu, ko injicē tieši grumbā. Tā nespīd cauri ādai un labi aizpilda jebkuru grumbu un ādas nelīdzenumu. Vienīgais trūkums – pēc 14 mēnešiem preparāts uzsūcas, un injekcija ir jāatkārto. Taču dažkārt audi ieņem jauno pozīciju, un grumba vairs neveidojas. Pētījumi rāda, ka restilāns sadalās organismā, tam nenodarot nekādu kaitējumu.

Grumbu implanti
Ja grumbas ir pārāk dziļas, tās ķirurģiski aizpilda ar implantiem. To izejmateriāli mēdz būt dažādi: daļu ņem no paša pacienta (āda, zemādas audi, tauki), citus ražo rūpnieciski no sintētiska elastīga materiāla, kas nemaina savu formu, neuzsūcas un netraucē mīmikai.

Botulīna toksīns
Ja pieres mīmikas muskuļi darbojas pārāk stingri un veido dziļas grumbas, to var novērst, konkrētajā muskulī injicējot botulīna toksīnu, kas uz vairākiem mēnešiem aptur muskuļa darbību. Āda izlīdzinās, seklās grumbas izzūd pavisam. Injekcija nav sāpīga, neatstāj sejā nekādas pēdas, pēc tās tūdaļ var atgriezties sabiedriskajā dzīvē. Dažkārt mēdz būt neliels pietūkums vai ādas apsārtums, kas pēc dažām stundām pāriet. Efekts saglabājas 3–14 mēnešus atkarībā no individuālajām īpatnībām un uzvedības pēc injekcijas (uzturēšanās saulē, negulētas naktis, smēķēšana u. tml.). Komplikāciju risks nav liels, un visas blaknes (sausas acis, mazliet miglaina redze) ir ātri pārejošas.

Grumbu profilakse
Pretgrumbu injekcijas ne tikai likvidē grumbas, bet ir arī profilaktisks pasākums pret grumbu veidošanos, jo laikā, kamēr muskuļi nespēj savilkt pieri grumbās, izveidojas pieradums pieri nesaraukt. ASV ķirurgi, kas šo metodi izmanto jau gadiem, apgalvo, ka pēc vairākām atkārtotām injekcijām grumbas pierē neveidojas ilgāku laiku.

Avots: takprosto.cc

Leave a Comment