Kā saglabāt vairogdziedzeri veselu? Speciālistu ieteikumi

Šis jautājums satrauc ne vienu vien – daudziem ir kāda šā dziedzera kaite, bet daļai tas ir izoperēts. Kāpēc vairogdziedzera patoloģija sastopama tik bieži, un vai ir iespējams to saglabāt veselu?

Visbiežākais cēlonis ir joda deficīts: tā trūkums augsnē, ūdenī, pārtikas produktos un tātad – arī organismā. Smaga joda deficīta gadījumā var attīstīties hipotireoze – noturīga vairogdziedzera hormonu sintēzes funkciju samazināšanās.

Cits, mazāk būtisks vairogdziedzera patoloģijas cēlonis ir ekoloģiskās problēmas, kas uz to iedarbojas pastarpināti caur imūnsistēmu. Šādos gadījumos var attīstīties difūzais toksiskais kākslis (vairogdziedzera palielināšanās un pastiprināta hormonu izstrāde) un autoimūnais tireoidīts (hronisks imūnsistēmas šūnu izraisīts dziedzera iekaisums).

Vērā ņemama arī iedzimtā nosliece: nereti kākslis mēdz būt ģimenes kaite, turklāt biežāk ar to slimo sievietes (kas diemžēl var atsaukties uz pēcnācējiem). Virknē gadījumu tiek pārmantoti sintēzes (hormonu izstrādes) traucējumi, citos – nosliece uz imūnsistēmas traucējumiem. Kā šādā situācijā aizsargāt vairogdziedzeri un saglabāt to veselu?

Lai lasītu rakstu tālāk, šķiriet nākamo lapu!

COMMENTS

  • <cite class="fn">Krista</cite>

    Manā gadījumā problēma ar vairogdziedzeri izpaudās tā, ka man pastiprināti izkrita mati. Pie tam par to, ka man ir problēma ar vairogdziedzeri, es uzzināju no zobārstes, kuras teica, ka man pārāk stipri asiņo smaganas un ļoti ieteica pārbaudīt vairogdziedzeri pie endokrinologa. Un jau endokrinologs ieteica ēst jodēto sāli un lietot selēna preparātu Bioactive Selenium+Zinc. Tagad mati ārā krīt normas robežās, bet smaganas nav tik jūtīgas kā agrāk.

Leave a Comment