Kā pareizi ēst, ja ir paaugstināts asinsspiediens?


Uzlabot veselību un vienlaikus samazināt nepieciešamo medikamentu lietošanu var, ievērojot atbilstīgu diētu. Vēl vairāk – jo izteiktāka hipertonija, jo lielāku labumu var dot pārdomāts uzturs.

* Pirmām kārtām jācenšas atbrīvoties no liekā svara. Bieži vien tieši liekie kilogrami ir galvenie vaininieki, kuru dēļ radušās problēmas ar asinsspiedienu.

* Jāreglamentē sāls patēriņš – ne vairāk par tējkaroti dienā. Tas nozīmē, ka nāksies atteikties (vai būtiski ierobežot) no skābētiem gurķiem, marinējumiem, kūpinājumiem un daudziem citiem produktiem. Daudziem hipertoniķiem atteikšanās tikai no vienas tējkarotes sāls spiediena augšējo rādītāju samazina par 5 vienībām, bet apakšējo – par 2–3 vienībām. Atsakoties no 2–3 karotītēm sāls, attiecīgi palielinās arī šie rādītāji. Nereti ar to vien ir gana, lai nevajadzētu lietot medikamentus.

* Uzturā jāiekļauj vairāk augļu un dārzeņu, kas satur kāliju. Kardiologi uzskata – kālijs ir sāls ienaidnieks. Tas veicina asinsvadu paplašināšanos. No produktiem, kas ir bagāti ar kāliju, kā pirmos var minēt aprikozes – gan svaigas, gan žāvētas – un persikus. Ieteicami arī jogurti, ar visu mizu vārīti kartupeļi, banāni un pākšaugi.

* Vēlams palielināt arī kalcija un magnija devu, jo arī tie labvēlīgi ietekmē veselību. Novērots, ka cilvēki ar paaugstinātu asinsspiedienu nelabprāt uzturā lieto tieši tos produktus, kas satur viņu organismam vairāk vajadzīgo minerālvielu. Kalciju, piemēram, satur skābpiena produkti, bet magnijs ir graudaugos (sevišķi auzu klijās un diedzētos kviešos) lapu salātos, pupās un riekstos.

Leave a Comment