Kā panākt, lai dārzs nekļūtu par slogu

dārzs

Tam, kurš pie sava dārza veidošanas izlēmis ķerties pirmoreiz, varbūt nemaz nav skaidrs, ko šis process no viņa gaidīs. Tāpēc te būs pāris ieteikumi!

Lielākajai daļai ļaužu dārzs asociējas ar ziedošu koku, puķu un krūmu stādījumu dzīvīgi zaļā mauriņā. Tā ir skaista un droša vide, kuru pavada mierpilns klusums. Tomēr jāsaprot, ka šī skaistā aina ir balva, prieks un gandarījums dārza ieceres radītājam un tās īstenotājam, tomēr tikai aisberga redzamā daļa, kas slēpj ieguldītās pūles. Tāpēc ļoti svarīgi ir veikt racionālu iespēju apzināšanu.

Sekojošie jautājumi varētu vedināt skaidrāk un atklātāk izvērtēt sevi un vēlmi iekārtot tieši pašam un ģimenei piemērotu dārzu.
 Kāpēc vēlos ierīkot dārzu?
Ja tas ir ilgi lolots sapnis un pieskaršanās zemei nesagādā netīksmi, ziniet – jums noteikti izdosies. Nav šķērslis arī tas, ja trūkst piemājas zemes gabala, kur īstenot dārza izveides ieceres. Ir dažādi veidi, kā radīt kaut nelielu dārza noskaņu stūrīti uz lodžijas, balkona vai palodzes. Bet, ja gribētu iekārtot dārzu, jo ir tam piemērots zemes gabals, kas piegulst mājai, taču neesat gatavi uzņemties par to ilgtermiņa rūpes, iecere jāpārdomā rūpīgāk. Jo nav tāda dārza vai ēkas, kas “dzīvo” pašas savu dzīvi, ir skaistas tāpat vien – bez aprūpes.
 Cik daudz sava laika vēlēšos pavadīt dārza darbos?
Nav vērts sūkstīties un aizbildināties par laika trūkumu. Mums visiem dāvātais laiks ir pilnīgi vienāds – 24 stundas diennaktī – un tikai mēs paši izlemjam, kas mums ir svarīgs, kurām nodarbēm piešķiram prioritātes.
 Cik lielu darba apjomu dārzā iespējams paveikt paša spēkiem?
 Vai arī ģimenes locekļi ir gatavi ar prieku iesaistīties dārza darbos?
 Vai būs nepieciešama profesionālu ainavu plānošanas un veidošanas speciālistu palīdzība? Ja būs, vai varēsim to finansiāli atļauties?
 Cik daudz līdzekļu spēsim atvēlēt dārza izveidei un uzturēšanas vajadzībām?
Par to noteikti jāpadomā, pirms ķeraties pie darba. Lai dārzs nekļūtu par slogu, jāizvērtē gan sava ieinteresētība, gan iespējas. Jāveido tik daudz un tik dažādi stādījumi, ko būs pa spēkam apkopt.

Avots:

aLA

Leave a Comment