Kā iet pirtī, lai dziedinātos no nejaukām kaitēm


Nav nemaz tik viegli pilnībā izsargāties no caurvējiem un apaukstēšanās. Turklāt daudzi, kas sirgst ar radikulītu, ir pastiprināti jutīgi arī pret laika kaprīzēm. Viens no visiem pieejamajiem veidiem, kas pret šo kaiti palīdz, ir pirts.

Starplēkmju periodā pirts tiek uzskatīta par vienu no efektīvākajiem profilakses līdzekļiem. Procedūru sāk ar siltu dušu, bet, pirmoreiz ieejot tvaicētavā (uz 3–4 minūtēm), panāk sviedru izdalīšanos.

Otrreiz ieejot tvaicētavā, tur var uzturēties jau 7–8 minūtes. Kad sāk izdalīties sviedri, sevišķi sāpīgām vietām veic lokālu sildīšanu ar pirtsslotu – sakarsētu slotu vairākas reizes pavēcina virs ķermeņa, it kā piedzenot tam karstumu. Pēc 10–12 viegliem mājieniem var sākt rīkoties enerģiskāk: ar to pašu slotu izberzē un, viegli piespiežot, izper muguru visa mugurkaula garumā.

Pēc otrās uzturēšanās tvaicētavā nepieciešama neliela atpūta – jāapsedzas un 10–15 minūtes mierīgi jāpaguļ. Pēc tam ļoti ieteicama silta skuju vanna un masāža (tā var būt 10–12 minūšu ilga zemūdens masāža ar rokām vai arī 3–5 minūšu ilga sāpošo vietu hidromasāža).

Tūlīt pēc masāžas jāizdara daži vingrojumi mugurkaula pastiepšanai. Var, piemēram, ieķerties durvju augšmalā, pacelt kājas un brītiņu pakarāties.

Kad tas paveikts, vēlreiz var doties uz tvaicētavu – nu jau trešo un pēdējo reizi. Šoreiz nekas speciāls vairs nav jādara – var mierīgi pasēdēt un izbaudīt pirti.

Prakse pierādījusi, ka tieši trīs tvaicētavas apmeklējumi ir optimālais variants. Pēdējoreiz iznākot no tvaicētavas, ieteicams ķermeni apliet ar istabas temperatūras ūdeni.

Leave a Comment