Kā atgūt zelta rotaslietu mirdzumu? Tīrīšanas likumi

Mēs bieži augstu vērtējam rotaslietas gan to skaistuma, gan sentimentālu iemeslu dēļ. Izmantojiet dažus vienkāršus paņēmienus, lai sirdij dārgās lietas saglabātu to spožumu.

Maza, mīksta birstīte, piemēram, bērnu zobu birste, palīdzēs tikt klāt visām spraudziņām un iedobītēm, tīrot rotaslietas. Bet neskrāpējiet pārāk spēcīgi, jo svarīgi nesabojāt smalkas detaļas.

Pirms zelta tīrīšanas jāzina, kas ir īsts zelts un kas – zelta pārklājums.

• Rotaslietas ar zelta pārklājumu drīkst tīrīt tikai ar ūdeni. Ja neesat pārliecināts, vai zelts ir īsts vai ne, rīkojieties kā ar zelta pārklājumu, citādi varat to sabojāt.

• Īsto zeltu tīriet ar nelielu daudzumu sodas bikarbonāta, kas uzbērts uz mitras vates, pēc tam noskalojiet.

• Matēta zelta rotaslietas ierīvējiet ar sīpola sulu, lai tas atkal spīdētu. Noskalojiet, lai atbrīvotos no smakas, pēc tam nopulējiet.

• Netīras masīva zelta rotaslietas tīriet ar šķīdumu no 2 ēdamkarotēm amonjaka un 1 litra ūdens, pēc tam noskalojiet un noslaukiet. Ja priekšmets ir ļoti netīrs, noskalojiet ar šķīdumu no 1 ēdamkarotes medicīniskā spirta un 1 litra ziepjūdens, pēc tam noskalojiet ar ūdeni un noslaukiet.

• Pievienojiet trīs pilienus mazgājamā līdzekļa vidēja lieluma bļodai krāna ūdens. Lieciet zelta rotaslietas bļodā un atstājiet iedarboties uz 10-15 minūtēm, pēc tam noskalojiet un noslaukiet.

Ja vajadzīga stiprāka iedarbība, tā vietā lietojiet sodas ūdeni. Tāpat var tīrīt arī apzeltītus priekšmetus.

• Zelta rotaslietas glabājiet mīksta papīra aploksnēs, lai tos nesaskrāpētu.

COMMENTS

Leave a Comment