Grilēšanas smalkumi. Kādu marinādi vislabāk gatavot?

Marinādei ir divējāds nolūks: padarīt maigāku gaļu un zivi un piešķirt tai gardu aromātu.

Vairākumā gadījumu marinādēs ir kāda skāba sastāvdaļa – piemēram, citrona sula, etiķis vai vīns, kas mīkstina muskuļu šķiedras. Enzīmi tādās sastāvdaļās kā sīpoli, ingvers un papaija arī iedarbojas mīkstinoši. Marinādēm ir vēl viena funkcija: vēlāk tās var izmantot mērces pagatavošanai.

• Lai pagatavotu vienkāršu marinādi, samaisiet pa 5 ēdamkarotēm eļļas un etiķa, pa šķipsniņai piparu un cukura. Lieciet gaļu vai zivi, kuru gatavosiet, dziļā traukā vai izturīgā saldēšanas maisiņā un pārlejiet ar marinādi.

• Marinādē sāli lietojiet maz, lai tas neizvilktu no gaļas sulas.

• Garšas uzlabošanai pievienojiet papildu sastāvdaļas, tostarp medu, sinepes, vīnu, citronu, sīpolus, garšvielas, garšaugus vai augļus, piemēram, ābolus vai apelsīnus.

• Teļa gaļu un subproduktus marinējiet ledusskapī, ilgākais, 2 stundas, citus gaļas veidus 3-4 stundas vai pa nakti, un zivis 2-3 stundas. Medījums var stāvēt marinādē vienu līdz trīs dienas.

• Marinēšanai nelietojiet metāla traukus vai bļodas, jo tie reaģē ar marinādē esošajām skābēm, kas var būt kaitīgas un piešķirt gaļai nepatīkamu garšu.

• Ķiploki un garšaugi pastiprina gaļas garšu un aromātu.

Leave a Comment