Ērces vadās pēc cilvēka izstarotā siltuma – aerosoli nelīdzēs

Kopš padomju laikiem sabiedrībā iesakņojies mīts par to, ka vakcināciju pret ērču encefalītu var veikt tikai gada aukstajos mēnešos, kad ērces vēl nav aktīvas.

Pēdējos gados cilvēki pret ērču encefalītu vakcinējas visa gada garumā, tā kā arī ērču aktivitātes periods Latvijā kļuvis nenosakāms – ērces gadās noņemt pat janvāra mēnesī, atklāj Vakcinācijas centra “Palīdzības dienests” vadītāja Sandra Akmane.

Novērojumi arī liecina, ka pēdējā laikā aktīvi pret encefalītu vakcinējas arī gados veci cilvēki, neskatoties uz to, ka viņu finansiālās iespējas nereti ir ierobežotas.

Vakcinēties vasaras mēnešos ir droši: mūsdienu vakcīnas nerada nekādus papildu draudus cilvēka veselībai, ja iekož ērce, bet imunitāte pret ērču encefalītu vēl nav izstrādājusies, skaidro Akmane.

Daudzi cilvēki maldīgi uzskata, ka no ērcēm var sevi pasargāt, lietojot veikalos nopērkamos izsmidzināmos līdzekļus. Šādi priekšstati ir maldīgi. “Ērces uz izsmidzināmajiem līdzekļiem īpaši nereaģē. Viņas barības meklējumos vadās nevis pēc ožas, bet cilvēka izstarotā siltuma un savām dziņām. Ērce upuri meklē, jo grib ēst un radīt pēcnācējus. Slikti smaržojošs aerosols viņu no ēšanas neatbaidīs,” saka Akmane.

Vakcinācijas centra vadītājas novērojumi liecina, ka vairums cilvēku savu veselību atstāj novārtā un par nepieciešamību veikt nākamās potes vai revakcināciju pat neatceras.

“Cilvēki nāk, kad viņiem par vakcināciju atgādina reklāmas. Prakse rāda, ka katrs trešais pacients nesaprot, ka pašam jārūpējas par savu veselību, gaida, kad kāds pateiks priekšā, atgādinās. Izņēmums ir tie, kas paši ir saskārušies ar ērču encefalītu savu draugu, radinieku vidū, un redzējuši, kādas sekas tas var atstāt,” saka Akmane.

Daļu cilvēku no vakcinēšanās pret ērču encefalītu attur finansiāli apsvērumi. Tomēr pārsteidzošā kārtā nereti par savu veselību vairāk rūpējas cilvēki, kuriem naudiņas ir mazāk, proti, gados vecāki pacienti.

Lai lasītu rakstu tālāk, šķiriet nākamo lapu!

Leave a Comment