Dilles – sens dziedniecisks augs. Noderīgas receptes!

Dilles ir viens no senākajiem kultivētajiem augiem, ko plaši izmanto ne tikai uzturā, bet arī dziedniecībā.

Diļļu laksti ir lielisks C vitamīna un karotīna avots. Tos ļoti ieteicams lietot kā pārtikas piedevu saaukstēšanās un elpošanas orgānu infekcijas slimību gadījumos, kā arī organisma imunitātes vairošanai.

Diļļu stublāju uzlējums ļoti ieteicams, ja ir traheobronhīts, aizdusa.
Ēdamkaroti žāvētu sasmalcinātu stblāju aplej ar glāzi verdoša ūdens, silti ietin, nostādina 20 minūtes, izkāš. Dzer pa pusglāzei 3 reizes dienā pusstundu pirms ēšanas.
Ārstēšanās kurss – 1 nedēļa, tad 3–4 dienu pārtraukums un lietošanu atsāk. Tā turpina, līdz iestājas terapeitiskais efekts.

Diļļu augļu uzlējums ir veselīgs hroniska bronhīta, pneimonijas, plaušu tuberkulozes, bronhiālās astmas, aizdusas gadījumā.

Ēdamkaroti sasmalcinātu diļļu augļu aplej ar glāzi verdoša ūdens, ietin, 15 minūtes nostādina, izkāš. Izdzer siltu dienas laikā maziem malkiem.

Ja klepus ir sauss un slikti izdalās krēpas, var pagatavot tēju, uz glāzi verdoša ūdens ņem 1 tējkaroti sasmalcinātu diļļu augļu un pustējkaroti cukura. Lieto pa ēdamkarotei ik pēc 1–1,5 stundām.

Leave a Comment