Dakteri biedē ar aterosklerozi. Ko tad īsti lietot, lai tā atkāptos?

Ļoti sena gudrība māca: ja esi saslimis – maini dzīvesveidu, ja tas nelīdz – maini uzturu, ja arī tas nesniedz atvieglojumu – ej pie ārsta un izmanto zāles.

Runājot par aterosklerozi, jāizmanto visi trīs varianti vienlaikus, jo apturēt šo slimību un līdz ar to bremzēt vecumu nav viegla lieta.

Ļoti svarīga ir slimības profilakse: līdzsvarots dzīvesveids, kurā savs laiks ir darbam, savs – atpūtai, atbrīvošanās no liekā svara, samērīgi lietojot sāli, cukuru un saldumus.

Uzturā jāiekļauj vairāk augļu un dārzeņu, dzīvnieku tauki jāaizstāj ar augu eļļu. Tie ir tā sauktie vispārējie ieteikumi. Taču lieliski palīgi aterosklerozes profilaksē ir arī dabas līdzekļi.

Ir virkne augu, kas veicina holesterīna izvadīšanu no organisma. Tādi, piemēram, ir dzeltenā kaķpēdiņa, melisa, helēniju ālante, arī bietes un burkāni. Vispārējās aterosklerozes gadījumā, īpaši pēc miokarda infarkta, ieteicami valrieksti, mandeles un lazdu rieksti.

Mērenās devās tie normalizē tauku maiņu un samazina holesterīna līmeni asinīs. Ieteicamais daudzums – ne vairāk kā 50–100 g riekstu dienā.

* Ļoti vērtīgs ir sīpols: svaigi spiestu sīpola sulu vienādās daļās sajauc ar medu un lieto pa ēdamkarotei 3–4 reizes dienā.

* Profilakses nolūkos var lietot rutku sulu – vienu mēnesi pa pusglāzei dienā. Šis kurss ieteicams 2 reizes gadā.

* Labu efektu dod svaigi gatavots karsts diļļu sēklu uzlējums: tējkaroti sēklu aplej ar glāzi verdoša ūdens, nostādina 10 minūtes, tad izkāš un dzer pa pusglāzei 2 reizes dienā.

* Ļoti veselīgi uzturā lietot ķirbjus, artišokus, kāpostus – arī šie dārzeņi bremzē aterosklerozes attīstību.

* Labi palīdz dzelteno kaķpēdiņu novārījums: ēdamkaroti žāvētu ziedu ieber emaljētā traukā, aplej ar glāzi verdoša ūdens, uzliek vāciņu un pusstundu karsē ūdens peldē. Pēc tam 10 minūtes nostādina, atdzesē, izkāš, biezumus izspiež un pielej vārītu ūdeni līdz sākotnējam tilpumam. Lieto siltu pa 2 ēdamkarotēm 3 reizes dienā pusstundu pirms ēšanas. Ārstēšanās kurss – 3–4 nedēļas. Pēc 20 dienu pārtraukuma kursu var atkārtot.

* Teicams līdzeklis ir arī helēniju ālante. Lai arī šis augs vairāk pazīstams kā atklepošanu veicinošs un urīndzenošs līdzeklis, no tā sakneņiem gatavotajam novārījumam (attiecībā 1:10) piemīt arī pretsklerotiska iedarbība.

Ko lietot pret artrozi?

* Nomazgā un nomizo 1 kg mārrutku sakņu, samaļ gaļas maļamajā mašīnā un izspiež sulu (aptuveni 250 ml). Pievieno ēdamkaroti medus, rūpīgi samaisa un lieto pa 1 tējkarotei reizi dienā pusstundu pirms ēšanas. Kurss – 1 mēnesis. Pēc 30 dienu pārtraukuma kursu var atkārtot.

Leave a Comment