Arī augļi un dārzeņi jāēd prātīgi. Kādi ierobežojumi jāņem vērā?


Augļi un dārzeņi ne visiem vienādi veselīgi!

Lai gan visi augļi un dārzeņi ir veselīgi, tie atšķirīgi ietekmē gremošanas traktu, tāpēc jālieto pārdomāti un atbilstīgi savai veselībai.

* Žāvētas aprikozes un svaigi persiki satur daudz cukura, tāpēc diabētiķi tos nedrīkst lietot.

* Ir cilvēki, kam garšo aprikožu kauliņu kodoliņi, taču tie var izraisīt saindēšanos. Pirmajās stundās parādās smagums kuņģī, pēc 4–5 stundām – skrāpējošas sajūtas rīklē, galvassāpes, slikta dūša, vemšana, bet smagos gadījumos krampji un samaņas zudums.

* Cilvēkiem, kam ir augsts hemoglobīns un paaugstināta asinsrece, jāierobežo aroniju un upeņu lietošana uzturā, jo lielas šo ogu devas var izprovocēt trombu veidošanos.

* Smiltsērkšķis negatīvi iedarbojas uz to cilvēku organismu, kam ir nevesels žultspūslis un aizkuņģa dziedzeris.

* Apelsīnus nedrīkst ēst kuņģa čūlas saasināšanās, pankreatīta un tievās zarnas iekaisuma gadījumā.

* Citroni ir spējīgi izraisīt grēmas, stipras spastiskas sāpes un pat vemšanu. Šo citrusaugli var lietot pa 1–2 daiviņām ar tēju un medu pēc ēšanas.

* Bumbierus nav ieteicams ēst tukšā dūšā vai tūlīt pēc ēšanas. Bet, kad auglis apēsts, nav vēlams uzdzert aukstu ūdeni.

* Ja ir jutīgs kuņģis, kāposti var izraisīt meteorismu un kolikas. Tāda pati iedarbība ir arī sīpolam, kura pārdozēšana kaitē nierēm un aknām. Savukārt ķiploku nedrīkst lietot ar epilepsiju un hipertoniju sirgstošie, kā arī sievietes grūtniecības laikā.

* Visiem, kas cieš no hemoroīdiem, kuņģa, aknu un nieru kaitēm, jāatsakās no asajiem pipariem. Bet saldie pipari nav ieteicami sirds slimniekiem.

* Svaigi spiestu biešu sulu nedrīkst lietot uzreiz – tā var izprovocēt spēcīgas asinsvadu spazmas. Sula vismaz 2–3 stundas jānostādina. Bet vēl labāk to sajaukt ar ābolu, burkānu un citām sulām (attiecībā 1:1).

Avots: amazingwoman.ru

Leave a Comment